Bekijk het origineel

Ontsnapte jongens zitten nu niet op water en brood

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ontsnapte jongens zitten nu niet op water en brood

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - De drie jongens die vorige week uit een gesloten jeugdinrichting in Amsterdam ontsnapten, zitten niet voor straf een week op water en brood. Volgens de directeur van het Jongeren Opvang Centrum (JOC) zijn de regels wel aangescherpt. Binnen twee dagen na hun vlucht zaten de drie weer vast.

Met een bureaulamp sloegen de jongens (15, 16 en 17 jaar) een raam in, waarna ze de benen namen. Het lijkt erop dat ze vrij eenvoudig konden ontsnappen, maar JOC-directeur mevrouw dr. A. A. G. Verwaaijen zegt dat ze wat meer hobbels moesten nemen. „Het ging niet zo gemakkelijk als op een willekeurige jongerenkamer. Ze zaten in een ruimte met speciaal glas en bijzonder meubilair”.

Mevrouw Verwaaijen ontkent dat er door de vakantie onvoldoende bewakers in de gesloten inrichting waren. „De jongens hebben hun kans schoon gezien. Het ging allemaal heel snel. Ze moesten nog wel wat meer hindernissen nemen, want ze liepen eerst tegen een sloot en een hek aan”. Eerder hadden de jongens volgens haar al een mislukte ontsnappingspoging ondernomen.

De 16-jarige zat in voorlopige hechtenis wegens diefstal en inbraak. Hij meldde zich dezelfde dag al weer bij de poort. Het lijkt mevrouw Verwaaijen „niet verstandig” hem zelf zijn actie te laten toehchten. Ze wil wel kwijt dat de jongen buiten de poort „een soort afspraak had”, waarvoor hij geen vrij had gekregen. Na zijn vlucht kwam hij daarvoor toch te laat en keerde op zijn schreden terug. „Dommer lan het eigenMjk niet”.

Tegen de lamp

De tweede jongen werd door zijn vader teruggebracht, terwijl de derde door de politie werd opgepakt. „JH[et is niet gemakkeüjk je buiten staande te houden”, zegt mevrouw Verwaaijen., Je loopt al snel tegen de lamp”. Tegen de drie ontsnapte jongens worden niet direct forse maatregelen genomen. „We hebben geen standaard beleid waarbij we ze een week op water of brood zetten ofzo. Ze krijgen in eerste instantie wel wat beperkingen opgelegd, om herhaling te voorkomen”.

Het was dit jaar de eerste keer dat er een ontsnapping uit de Amsterdamse jeugdinrichting plaatshad. Op dit moment zitten er 55 jongeren vast.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Ontsnapte jongens zitten nu niet op water en brood

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken