Bekijk het origineel

Werken in pretpark is vaak geen pretje

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Werken in pretpark is vaak geen pretje

Efiteiing volgens FNV goede uitzondering

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het binnenlands toerisme boert deze zomer goed. In drommen trekken de vakantiegangers naar pretparken en dierentuinen. Het werken in de toeristische attracties is echter lang niet altijd zo vermakelijk. „Wat voor de één een bezoekje is, is voor de ander soms een bezoekingf’, zo constateert FNV-magazine. Er is vaak geen cao en de vele seizoenwerkers worden zwaar onderbetaald.

Als voorbeelden noemt het vakbondsblad het Ponypark Slagharen en Avonturenpark Hellendoorn. Beide bedrijven kennen cao noch ondernemingsraad. Pogingen van de Horecabond FNV om een cao af te sluiten zijn tot nu toe op niets uitgelopen. De directie van Slagharen neemt volgens de bond niet eens de moeite meer brieven te beantwoorden, hoewel de bond er een flink aantal leden heeft. Intussen is de betaling ronduit slecht. Acht gulden per uur voor een volwassene is bij Slagharen geen uitzondering. De meeste personeelsleden werken op basis van een seizoencontract en moeten elk j aar opnieuw naar hun baantje solliciteren.

In Hellendoorn is het al niet veel beter. Ook daar geen cao of OR. Toen de Horecabond een cao voor dagrecreatie in het leven wilde roepen, stapte het Avonturenpark uit de brancheorganisa-. tie Recron. Van de attractieparken steekt De Efteling als goede uitzondering met kop en schouders boven de rest uit. Niet alleen trekt dit park de meeste bezoekers, het beloont ook zijn medewerkers volgens de Horeca-cao en geeft daar bovenop nog een bonus. Het bedrijf heeft ook een OR.

Ook de dierentuinen komen er in de meeste gevallen niet best af In de meeste geldt de dierentuinen-cao die volgens de FNV ronduit slecht is en snel verbetering behoeft. Maar ook in het geprivatiseerde Artis en in Blijdorp, waar het personeel onder de gemeentecao valt, is de beloning slecht. Een loopbaanbeleid wordt niet gevoerd. Bij hun pensioen zitten mensen nog in dezelfde salarisschaal als toen ze begonnen. „De mensen die er werken zijn vaak zo verknocht aan het park dat ze er veel voor over hebben, soms te veel”, aldus FNV-magazine.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Werken in pretpark is vaak geen pretje

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken