Bekijk het origineel

Israëliërs bang voor aanslagen radicale Hamas

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Israëliërs bang voor aanslagen radicale Hamas

Veiligheidsmaatregelen opgeschroefd

3 minuten leestijd

JERUZALEM/CAIRO (RTR/AFP) - De inwoners van Israël wachten in angstige spanning op nieuwe terreuraanslagen. Politiechef Assaf Hefetz zei gisteren over aanwijzingen te beschikken dat radicale Palestijnen na de twee bomaanslagen van woensdag op een markt in Jeruzalem, op nieuwe acties zinnen.

Bovendien liep gisteravond om 20.00 uur het ultimatum af van de fundamentalistische beweging Hamas dat alle Palestijnse gevangenen vrijgelaten moesten worden. Er bestaan echter twijfels of het pamflet met het dreigement authentiek is. Israël is in ieder geval niet bereid aan de eis tot vrijlating van onder anderen de zieke Hamas-oprichter sjeik Ahmed Jassin toe te geven.

In alle Israëlische steden is de aanwezigheid van de politie, het leger en vrijwillige ordebewakers versterkt. Vooral plaatsen waar veel publiek komt, zoals winkelcentra en busstations, en de Groene Lijn, de grens tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever, worden zwaar bewaakt. De politie heeft honderden telefoontjes ontvangen van burgers die op verdachte voorwerpen wezen.

Het leger hield in de nacht van zaterdag op zondag op de Westelijke Jordaanoever 37 Palestijnen aan die van lidmaatschap van terreurorganisaties worden verdacht. Sinds de aanslagen in Jeruzalem zijn al meer dan honderd Palestijnen opgepakt.

Bemiddeling

Overleg tussen functionarissen van de Israëlische en de Palestijnse veiligheidsdienst heeft zaterdagavond niet geleid tot hervatting van de samenwerking tussen beide diensten. De Palestijnen braken in maart met de Israëliërs, nadat Israël had besloten tot de bouw van een nieuwe joodse wijk in Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen beschouwen als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

De aanslagen in Jeruzalem, die aan vijftien personen, onder wie de twee daders, het leven kostten, leidden tot een nieuwe impasse in het vredesproces. Israël schortte de besprekingen met de Palestijnen op en grendelde de Palestijnse gebieden af.

De Palestijnse president Jasser Arafat riep zaterdag na overleg met de Egyptische president Moebarak de Amerikaanse president Clinton op tussenbeide te komen om het vredesproces te redden. Hij beschuldigde Israël ervan een oorlog tegen de Palestijnen te voeren door „collectieve straffen” tegen hen in te stellen. Clinton stuurt zijn bemiddelaar Ross naar het Midden-Oosten, als de rouwperiode na de aanslagen van woensdag in Israël voorbij is.

De Israëlische premier Netanjahoe blijft eisen dat Arafat krachtiger tegen fundamentalisten optreedt. „De toekomst van de vredesakkoorden fiangt van Yasser Arafat af: als hij de verplichtingen die hij is aangegaan, niet nakomt, zal Israël zich ook niet aan zijn verplichtingen houden en zullen de akkoorden ophouden te bestaan”, liet de premier zondag in een verklaring na het wekelijkse kabinetsberaad weten.

De Israëlische minister van buitenlandse zaken, David Levy, komt morgen naar Cairo voor overleg met zijn Egyptische ambtgenoot Amr Moussa. Levy ontmoet waarschijnlijk ook Moebarak. Ook deze reis heeft tot doel het vredesproces te redden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Israëliërs bang voor aanslagen radicale Hamas

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken