Bekijk het origineel

Verzet IJsselmuiden tegen huisvestingswet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Verzet IJsselmuiden tegen huisvestingswet

„Huizen dreigen nog duurder te worden”

2 minuten leestijd

IJSSELMUIDEN - De gemeente IJssefaniiiden is het niet eens met de huisvestingswet van staatssecretartis Tommei en minister De Boer van VROM die zij hebben ingediend bij de Tweede Kamer.

In een brief aan de twee bewindslieden laat de gemeente IJsselmuiden weten dat een gevolg van deze wetswijziging is dat het stellen van sociale of economische bindingseisen bij de verkoop van bouwkavels verboden gaat worden. Daardoor hebben gemeenten veel minder mogelijkheden om sturend op te treden in de toewijzing van nieuwbouwwoningen.

Het Rijk heeft, onder andere in de Vierde Nota over de Ruimtelijke Ordering Extra, een stringent restrictief woningbeleid ingesteld. Een beleidslijn die als doel heeft dat wonen en werken in stedelijke gebieden worden geconcentreerd, ter bescherming van de ‘groene’ gebieden.

Men gaat er daarbij van uit dat in kleinere kernen alleen gebouwd mag worden voor de ‘eigen aanwas’. De berekeningen van aantallen woningen die gebouwd mogen worden, zijn daarop ook gebasseerd.

Het aantal woningen dat gebouwd mag worden, is in IJsselmuiden al beperkt, meent het gemeentebestuur.

De wachtlijst van personen die een grondkavel willen kopen, stijgt met de dag, ondanks het feit dat men alleen op die lijst komt als men voldoet aan de eisen van sociale of economische binding.

Volgens de gemeente IJsselmuiden kon de afgelopen jaren onvoldoende worden ingespeeld op de behoefte aan bouwgrond voor de eigen aanwas.

Als de plannen van de twee bewindslieden doorgaan, zullen nieuwe woningen in de gemeente nog duurder wórden. Dit heeft tot gevolg dat draagkrachtige personen, ongeacht hun herkomst, kans hebben een kavel of nieuwbouwwoning te kopen. Inwoners uit IJsseliriuiden zullen dus nog dieper in de buidel moeten tasten als ze een huis willen kopen. Mensen die geboren en getogen zijn in een plaats, krijgen door de plannen minder kans op een nieuwbouwwoning in hun geboorpteplaats.

Zelfde brief

Het gemeentebestuur van IJsselmuiden vraagt de plaatselijke politieke partijen eenzelfde brief naar hun partij genoten in de Tweede Kamer te sturen om op die manier de voorstellen van Tommei en De Boer onderuit te halen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Verzet IJsselmuiden tegen huisvestingswet

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken