Bekijk het origineel

Weinig woningen verkeerd getaxeerd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Weinig woningen verkeerd getaxeerd

Minder bezwaar gemaakt dan verwacht

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De gemeen telijke taxateurs die de waarde van alle woningen in Nederland hebben bepaald, hebben zich daarbij in ongeveer 5 procent van de gevallen verrekend. Dit zegt R. Kathmann, hoofd van de afdeling Toezicht van de Waarderingskamer, de instantie die de gemeenten controleert bij de uitvoering van de WOZ (Wet waardebepaling onroerend zaken).

In alle gevallen konden de onjuiste taxaties op aanwijzing van de Waarderingskamer nog tijdig worden bijgesteld. „De verkeerde taxaties zijn niet bij de burger terechtgekomen”, aldus R. Kathmann.

Van alle 625 gemeenten in Nederland waren er ruim honderd die fouten hebben moeten rechtzetten. Daarbij ging het in een paar gevallen om gemeenten die de waarde van hun woningbestand wat al te laag inschatten. Meestal constateerden de taxateurs van de Waarderingskamer dat de onderlinge waardeverhoudingen van het onroerend goed niet klopten, zo meldt het vrijdag verschenen jaarverslag van de WOZ-waakhond.

„We zijn niet ontevreden, maar ook niet euforisch”, zegt Kathmann. „In 95 procent van de gevallen was de taxatie correct. Dat is al heel wat, maar de kwaliteit van de waardebepalingen kan bij de volgende ronde, in 1999, nog een stuk hoger”.

De eerste helft van de WOZ-operatié is bijna afgerond. Inmiddels zijn alle 7 miljoen panden de afgelopen twee jaai getaxeerd. Eigenaren en huurders van de gebouwen hebben een beschikking in huis gekregen met daarop de vastgestelde waarde. Deze is niet alleen van belang voor de onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook voor de waterschapsheffing, het huurwaardeforfait en de vermogensbelasting in de komende vier jaar.

Bezwaar

Naar schatting 300.000 mensen hebben bezwaar aangetekend tegen de hertaxatie. Dat is veel minder dan de hall miljoen bezwaarschriften die op gronvan enquêtes werden verwacht. In de komende maanden worden de bezwaar schriften behandeld.

De Vereniging Eigen Huis (VEH)die opkomt voor de belangen van huiseigenaren, stelt dit najaar een onderzoek in naar de WOZ-operatie. De vereniging denkt dat de herwaardering ir veel gevallen tot fors hogere belastingen leidt. De compensatie die een lagetarief van de ozb hiervoor moet gaar bieden, zou onvoldoende zijn, zo menen veel VEH-leden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Weinig woningen verkeerd getaxeerd

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken