Bekijk het origineel

Thailand krijgt geld van IMF en banken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Thailand krijgt geld van IMF en banken

Noodkredieten moeten financiële crisis bezweren

3 minuten leestijd

TOKIO/BANGKOK (AFP/ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Japan verstrekken Thailand op korte termijn elk een noodkrediet van 4 miljard dollar (ƒ 8,4 miljard) om de financiële crisis in het land te bezweren. Dat heeft de Japanse economische krant Nihon Keizai Shimbun gisteren gemeld.

De regering van Thailand zag zich begin vorig week genoodzaakt de hulp van het IMF in te roepen. Zaterdag bereikten onderhandelaars van de twee partijen na dagenlang overleg in Bangkok een akkoord over een drastische sanering van de economie. Over de omvang van de door het I MF te verstrekken financiële steun zijn toen geen officiële mededelingen gedaan.

De ministerraad van Thailand zal morgen een oordeel geven over de overeenkomst, die voorziet in een reeks pijnlijke maatregelen. Het I MF eist onder meer flinke bezuinigingen op de begroting, versnelling van de privatisering van staatsbedrijven en verhoging van belastingen op onder meer luxe goederen.

De economische problemen dwongen Thailand op 2 juli de koppeling van de koers van de nationale munteenheid, de baht, aan de Amerikaanse dollar op te geven. Sindsdien is de koers van de baht met 24 procent gekelderd.

Het krediet van 4 miljard dollar van Japan zal komen van de Export-Import Bank, een overheidsinstelling die de buitenlandse handel van Japan financiert. Japan heeft nauwe financiële banden met Thailand. Meer dan de helft van de buitenlandse schuld van Thailand bestaat uit vorderingen van Japanse banken.

Volgens Nihon Keizai Shimbun wordt ook gewerkt aan een miljardenlening voor Thailand van commerciële banken in Japan, de Verenigde Staten en landen in Zuidoost-Azië. Dat geld zou de wankele positie van het bankwezen in Thailand moeten versterken.

Reserves

Daarnaast zullen de reserves van de staat worden aangevuld om het vertrouwen in de nationale munt, de baht, op te vijzelen. Die munt is in een maand tijd met bijna een kwart in waarde gedaald, omdat ondernemingen en particulieren hun tegoeden massaal omwisselen voor harde valuta als yen en dollar.

Gevolg van de devaluatie van de baht is wel dat de inflatie dit jaar 1,5 procentpunt hoger uitvalt dan de verwachte 4,5 procent, omdat de improt van brandstof en productieonderdelen duurder wordt. De noddkredieten van acht miljard dollar, die een looptijd hebben van ongeveer een jaar, zijn niet meer dan een noodverband, omdat de totale behoefte veel groter is. Volgens het effectenhuis UBS Securities in ZuidoostAzië is er minimaal een bedrag nodig van 40 niiljard dollar om de Thaise economie te behoeden voor een recessie.

De noodkredieten zijn nodig omdat Thaise banken en de staat in de problemen zijn gekomen door plotseling tegenvallende groeicijfers. Na tien jaar van spectaculaire economische groei is de nijverheid in het land sinds enige maanden gestagneerd. De groei van de export is teruggevallen tot nul en door de hoge staatsuitgaven zijn de tekorten op de lopende rekening van het land de pan uitgerezen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Thailand krijgt geld van IMF en banken

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken