Bekijk het origineel

Politieke partij voor zelfbestuur Noord-Nederland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Politieke partij voor zelfbestuur Noord-Nederland

Initiatiefnemers: Geen afscheiding

2 minuten leestijd

GRONINGEN (ANP) - Een nieuwe politieke beweging in de drie noordelijke provincies wil zelfbestuur voor Noord-Nederland. De partij in oprichting Nieuw Forum komt in opstand tegen de Nederlandse Staat Die zou Groningen, Drenthe en Friesland als “stiefgewesf’ behandelen.

Belangrijk actiepunt voor de partij wordt het ten goede laten liomen van de aardgasopbrengsten aan de noordelijke regio.

Nieuw Forum is een initiatief van noorderlingen van diverse politieke signatuur. Oud-vakbondsvoorzitter T. J. Zanen van de FNV Noord zegt dat de beweging streeft naar meer autonomie voor Noord-Nederland. Via een noordelijk parlement zouden Groningen, Drenthe en Friesland verregaande bevoegdheden moeten krijgen op het terrein van economische zaken, infrastructuur en ruimtelijke ordening. Wat Zanen betreft zou het noorden zelfs zijn eigen belasting moeten heffen. „We willen geen afscheiding, maar het zelfbestuur mag ook geen folklore wor den”, verklaart het PvdA-lid.

Tot ergernis van Zanen en zijn medeoprichters van Nieuw Forum beschouwt de regering het noorden als een „aanhangsel van de Randstad”. „Een gebied waarvoor alleen maar een rol is weggelegd voor recreatie, toerisme en woongebied voor gepensioneerden. Economisch gezien richten alle aandacht en rijksmiddelen zich op Schiphol, de Rotterdamse haven en de Randstad”, aldus Zanen.

Ongenoegen

Nieuw Forum wil het „breed levende ongenoegen” in de noordelijke regio bundelen. Via een tot nu toe beperkt verspreid manifest probeert het het draagvlak daarvoor te peilen. Indien Noord-Nederlandse opinion leaders het initiatief ondersteunen, is de oprichting van een politieke partij volgens Zanen een optie. Het zou ook kunnen blijven bij het geven van een aanzet tot de vorming van een noordelijk landsdeel, bestuurd door de gevestigde politieke partijen.

Tot de initiatiefnemers van Nieuw Forum behoren naast Zanen onder meer de Friese journalist D. Damsma en het voormalig Emmense raadslid B. Buwalda.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Politieke partij voor zelfbestuur Noord-Nederland

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken