Bekijk het origineel

Zweden doen wat de wereld niet lukt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zweden doen wat de wereld niet lukt

Scandinaviërs hebben een nationaal milieukeurmerk voor duurzame bosbouw

4 minuten leestijd

STOCKHOLM (ANP) - Zweden, de grootste houtxporteur van Europa, heeft geen VN-afspraken nodig om tot duurzame bosbouw te komen. Op de milieutop in New York werd de kwestie op de lange baan geschoven, maar ondertussen hebben de Zweden sinds kort als een van de eerste landen ter wereld een nationaal milieulffiumierk voor duurzame bosbouw.

Een werkgroep met vertegenwoordigers van boseigenaren, de houtverwerkende industrie en milieu- en consumentenorganisaties heeft overeenstemming bereikt over het keuimerk. Het certificaat is een vertaling van richtlijnen die de onafhankelijke internationale Forest Stewardship Council (FSC) geeft voor een ecologisch, economisch en sociaal verantwoord gebruik van bossen.

In Zweden betekent dit onder meer dat boseigenaren ongerept oerbos en gebieden met zeldzame plantengroei voortaan ongemoeid moeten laten. Bosbeheerders die volgens de FSC-re gels werken, zullen waar ze ook kappen in ieder geval tien bomen per hectare moeten laten staan.

Duurzame grondstof

FSC-lid AssiDoman, een Zweedse hout- en papiergigant en eigenaar van een hoeveelheid bosland waar België makkelijk in past, denkt zijn bossen dit jaar al te kunnen laten certificeren. Als grootste boseigenaar van Europa steekt het bedrijf veel tijd en geld in een milieuvriendelijk imago, waarbij het vooral benadrukt dat hout een hernieuwbare, dus duurzame grondstof is.

Daarmee laat AssiDoman wel een heel ander geluid horen dan enkele decennia geleden. Tot in de jaren zeventig werd bijvoorbeeld nog driftig met ontbladeringsmiddel gespoten dat de loofbomen moest verdelgen om dennen en sparren ruim baan te geven. Hele stukken bosland werden volledig kaalgekapt, tot er niets restte dan een kale vlakte vol piepjonge lucifershoutjes.

De laatste jaren hebben de Zweedse bosbouwers onder druk van hun afnemers, vooral die in Engeland en Duitsland, hun beleid aangepast. Ecologisch verantwoorde bosbouw is een nood zaak geworden om hout en houtproducten aan de man te kunnen brengen. Consumenten willen immers verantwoord zitten op een IKEA-stoeltje, dat vaak uit AssiDoman-hout is gesneden.

„Het besef dat we zuinig moeten zijn op onze bossen kwam van binnenuit het bedrijf. Maar ik kan niet ontkennen dat consumenten, milieuactivisten en de politiek ook behoorlijk veel druk op ons hebben uitgeoefend”, zegt Lennart Ahlgren, de president van AssiDoman. „Als hout het product van de toekomst is, moeten we wel zorgen dat we onze bossen kappen met respect voor het milieu en de biologische diversiteit. Een gezond milieu is immers een voorwaarde voor een gezonde economie”.

Ahlgrens concern heeft de grootschalige aanpak van eerdere decennia sinds een jaar of vijf verlaten. Het behoud van de „biodiversiteit”, een gevarieerde samenstelling van de bossen, hoort nu tot de hoofddoelstelUngen van het concern.

Daarvoor wordt elke hectare die moet worden gekapt eerst onderzocht en in kaart gebracht. Op bepaalde plekken kunnen alle bomen worden gekapt en waarborgt nieuwe aanplant het voortbestaan van het woud. Een paar honderd meter verderop kan het beter zijn om enkele bomen te laten staan, zodat de nieuwe aanwas vanzelf verschijnt. Plaatsen waar zeldzame flora en faiina voorkomen, blijven ongemoeid. Bijna 15 procent van zijn bezit heeft AssiDoman zo opzij gezet. ; Via deze selectieve aanpak, de zoge- ; noemde „site-adaptive forestry”, krijgt „ de gevarieerdheid van het Zweedse : bos meer kans. ;

Volgens Jonas Rudberg van de ; Zweedse Vereniging voor Natuurbe- .’ scherming is AssiDoman een eind op ; de goede weg. Maar de kaart van . Noord-Zweden toont nog steeds uitgestrekte gebieden met kaalslag uit een recent verleden: „Hier groeien te weinig volwassen bomen, daarvoor moet een herstelprogramma komen”. „Ach, we spreken niet altijd dezelfde taal, omdat we andere definities hanteren”, reageert Ahlgren. „Van onze bomen is 40 procent ouder dan honderd jaar, de gemiddelde leeftijd gaat niet omlaag”. Zolang AssiDoman jaariijks een kwart minder kapt dan zijn bossen groeien, blijft Zweden groen. Samen met Fin- land is het de enige regio ter wereld waar het bos in omvang toeneemt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Zweden doen wat de wereld niet lukt

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken