Bekijk het origineel

„Jeltsin kreeg hartaanval tijdens stop in Ierland”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Jeltsin kreeg hartaanval tijdens stop in Ierland”

Ex-lijfwacht doet onthullingen in boek

2 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - Geen overmatige alcoholconsumptie, maar een hersenbloeding of een hartaanval was de reden dat de Russische presdent JeHsin drie jaar geleden tijdeeen tussenstop in Ierland zijn ambtsgenoot Robinson niet kon begroetenDat bevireert Jeltsins voormalige lijfwacht Kongakov in een deze vfeek te verschenen boek.

Jeltsin was op de thuisreis van een bezoek aan de Verenigde Staten toen hij drie uur voor een tussenlanding op het Ierse vliegveld Shannon in elkaar zakte. De president bleef proberen overeind te komen, maar telkens zakte hij weer in elkaar. Uiteindelijk oefenden zijn doktoren fysieke dwang uit om te zorgen dat hij bleef liggen, zo blijkt uit fragmenten van Korzjakovs verhaal in The Sunday Times.

Terwijl Robinson en zijn hele gevolg al tien minuten voor een lege vliegtuigtrap stonden te wachten, ruzieden de Russische president en zijn adviseurs over wat hen te doen stond. Tot woede van Jeltsin dreef Korzjakov door dat vice-premier Soskowets in plaats van de president het Ierse welkomstcomité begroette.

In tranen

Terwijl Soskowets met een stralende glimlach de vliegmigtrappen afliep, barstte Jeltsin achter hem in tranen uit. s Slechts gekleed in een onderbroek en een bebloed overhemd -hij had meerdere injecties gekregen- zakte hij achterover in de kussens. „Door dit te doen heb je me voor de hele wereld vernederd”, riep hij Korzjakov toe. Deze kaatste terug dat Jeltsin zichzelf en Rusland te schande maakte.

Soskowets verhaal, dat Jeltsin leed aan jetlag en dat zijn gevolg besloten had hein te laten slapen, werd met hoon onthaald. Met het oog op eerdere vreemde gedragingen werd voetstoots aangenomen dat Jeltsin te veel gedronken had. Pas later werd bekend dat hij ernstige hartproblemen had.

Korzjakov heeft al eerder uit de school geklapt met onthullingen over Jeltsin. De Russische president en zijn gevolg hebben de aantijgingen steeds ontkend. Korzjakov,-die in 1996 na elf jaar trouwe dienst werd ontslagen, zou gedreven worden door rancune jegens zijn voormalige baas.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

„Jeltsin kreeg hartaanval tijdens stop in Ierland”

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken