Bekijk het origineel

„Ambassade Suriname gaat mogelijk dicht”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Ambassade Suriname gaat mogelijk dicht”

Regering wil aandacht op Europa richten

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Suriname werkt aan plannen om zijn ambassade in Den Haag af te bouwen en mielijk zelfs binnen een of twee jaar op te heffen. De regering-Wijdenbosch wil de aandadit volledig richten op Europa en de Europese Unie en wil daarom de ambassade in Brussel uitbreiden.

Dat laatste zal waarschijnlijk ten koste gaan van de vertegenwoordiging in Den Haag, ondanks het feit dat ambassadeur Azimullah de belangen behartigt van de grote Surinaamse gemeenschap in Nederland. Het Surinaams consulaat in Amsterdam zal wel gehandhaafd blijven. De plannen zijn volgens het Surinaamse D66-raadslid Earl Rudge van de Amsterdamse stadsdeelraad Zuid-oost besproken tijdens het driedaagse privé-bezoek van de Surinaamse president Wijdenbosch aan Nederland.

„Paramaribo speelt heel duidelijk met de gedachte”, zegt Rudge over de mogelijke afbouw van de ambassade in Den Haag. Ambassadeur Evert Azimullah weigerde gisteren te reageren op het bericht. „Dat is toch geen invalshoek bij het bezoek van de president aan Kwakoe”, aldus Azimullah. De ambassadeur was samen met zijn president aanwezig op het Kwakoe-festival in de Amsterdamse Bijlmermeer. Ook president Wijdenbosch wilde niet reageren op het bericht.

Erg onduidelijk

Wijdenbosch is vandaag naar Brussel vertrokken, waar hij in tegenstelling tot zijn bezoek aan Nederland wel politiek zaken wil doen. Wat precies de plannen voor Brussel zijn, is sinds het officieel bekend worden van Wijdenbosch’ bezoek aan Nederland en België steeds erg onduidelijk geweest. Regeringswoordvoerder Borger Breeveld wilde daarover niets zeggen. In België schijnen momenteel geen hoge regeringsfunctionarissen te zijn die Wijdenbosch kunnen ontvangen.

Wijdenbosch werd gisteren op het Kwakoe-festival met groot enthousiasme ontvangen. Omdat hij het eerste staatshoofd is dat het festival in de Amsterdamse Bijlmermeer bezoekt, kreeg hij van verschillende organisaties een krans en een gedenkplaat. Wijdenbosch liep vervolgens tweemaal een rondje over het festivalterrein en schudde duizenden handen.

Volgens de politie waren er op de laatste dag van Kwakoe, dat elke zomer over zes weekeinden verspreid wordt gehouden, zo’n 75.000 mensen. Wijdenbosch zei in zijn slottoespraak dat hij trots was op de solidariteit van de Surinamers in en buiten het vaderland. Hij zei verder te hopen dat in de toekomst nog eens een Kwakoe-festival in Suriname wordt georganiseerd.

Nadat hij de beker had uitgereikt aan de winnaar van het voetbaltoernooi, en daarbij in het gehos het deksel van de bokaal nog op zijn hoofd kreeg, verliet de Surinaamse president door een haag van mensen het festivalterrein. Maar dat lukte pas nadat hij nog vele Surinaamse handen had geschud. „Kom meissie, loop door, je ziet onze president niet elke dag!”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

„Ambassade Suriname gaat mogelijk dicht”

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken