Bekijk het origineel

“Laatste gouverneur” in opspraak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

“Laatste gouverneur” in opspraak

Chris Patten verdacht van doorspelen geheime documenten

3 minuten leestijd

LONDEN - Nauwelijks op zijn thuisbasis teruekeerd, nadat hij drie weken geleden met veel fanfare als de laatste Britse gouverneur van Hongkong was uitgeluid, is Chris Patten het middelpunt van een rel geworden. Patten wordt ervan verdadit geheime documenten te heblxsn toespedd aan de Engelse topjoumalist Jonathan Dimbleby, de schrijver van het boek ‘T5e laatste gouverneur”. Inmiddels is een ofBdeel onderzoek ingesteld, waarbij onder andere de Britse geheime dienst MI6 is betrokken, om te kunnen vaststellen in hoeverre Patten de Wet op geheimhouding heeft overtreden en of hij al doende het Britse belang heeft geschaad.

Vaststaat dat de journalist-schrijver Dimbleby bij het verzamelen van zijn gegevens voor het boek op „ongekende wijze” door Patten tegemoet is gekomen. Ook staat vast dat Patten begin dit jaar de geheime documenten heeft opgevraagd. De documenten zijn een weerslag van de onderhandelingen die midden jaren tachtig tussen Groot-Brittannië en China zijn gevoerd over de overdracht van de Kroonkolonie. Patten kreeg de papieren onder de uitdrukkelijke voorwaarden dat niemand dan hijzelf daarvan mocht kennisnemen en dat hij ze na lezing moest vernietigen.

Waslijst

Hoewel in het boek “De laatste gouverneur” geen directe citaten uit deze documenten voorkomen, hebben ambtenaren een waslijst samengesteld van materiaal waarvan zij beweren dat Dimbleby daarvan alleen op de hoogte kon zijn als hij inzage in de geheime stukken heeft gehad. Schrijver Dimbleby zelf zegt als journalist de gulden stelregel te volgen „geen bronnen prijs te geven”.

Oud-gouvemeur Chris Patten zelf heeft op de aantijgingen nog geen commentaar gegeven, maar personen uit zijn naaste omgeving hebben de zaak afgedaan als „een actie van de Hongkong-maffia binnen het ministerie van buitenlandse zaken, die uit is op weerwraak”.

Het is inderdaad een feit dat een aantal (voormalige) topfiguren van buitenlandse zaken Pattens „bloed wel ‘kan drinken”. Patten heeft namelijk nooit onder stoelen of banken gestoken dat in zijn visie Hongkong min of meer aan China is verkwanseld. Volgens de oudgouvemeur heeft de Britse regering van Margaret Thatcher in het midden van de jaren tachtig met China gemene zaak gemaakt om de invoering van democratie in Hongkong tegen te gaan. Met een opiniepeiling in 1987, zo beweert hij, is gemanipuleerd waardoor de schijn ontstond dat Hongkong niet echt democratie wilde. Dit thema is in het boek “De laatste gouverneur” verder uitgewerkt.

Woedende reacties

De beweringen van Patten gaven aan leiding tot woedende reacties.- Oud-minister van buitenlandse zaken lord Geoffrey Howe, die bij de onderhandelingen was betrokken, leidde de tegenaanval. Hij zei dat er altijd was gehandeld in het beste belang van Groot-Brittannië en Hongkong. Het boek veroordeelde hij als „beklagenswaardig” en „weinig genereus”. De geuite beschuldigingen van verraad en smerig spel door ministers en ambtenaren inzake Hongkong gepleegd, lagen volgens Howe „buiten elke werkelijkheidszin”. ‘

Peter Mandelson, als minister zonder portefeuille na Tony Blair een van de machtigste mannen in de Labour-regering, heeft naar aanleiding van de zaakPatten laten weten dat er geen andere keus is dan een vooronderzoek in te stellen. „Ik weet alleen mar dat de autoriteiten in eerste instantie de zaak zelf en niet de persoon onderzoeken”.

Een pikante bijkomstigheid is dat oud-gouvemeur Chris Patten de afgelopen week een verheffing in de adelstand, waardoor oud-premier John Major hem wilde voordragen, heeft afgewezen. Een adellijke titel zou Patten een plaats in het Hogerhuis hebben bezorgd, hetgeen een halt zou hebben toegeroepen aan een actieve politieke loopbaan. Uit die weigering is afgeleid dat Patten voor zichzelf nog een rol op het Britse politieke toneel ziet weggelegd, mogelijk zelfs als toekomstig leider van de Conservatieve Partij wanneer de huidige leider William Hague de volgende verkiezingen van Labour verliest.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

“Laatste gouverneur” in opspraak

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken