Bekijk het origineel

Onderzoek naar lekken politie-informatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Onderzoek naar lekken politie-informatie

Recherche houdt PTT-medewerker aan

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - De rijksrecherche onderzoekt een netwerk van (ex)politiemensen dat vertrouwelijke informatie over rechercheonderzoeken doorspeelt naar criminelen.

Het onderzoek leidde eind vorige week tot de aanhouding van een medewerker van PTT Telecom Security. De gearresteerde veiligheidsbeambte is een oud-politieman uit het regiokorps Midden en West-Brabant.

De man wist welke verdachten werden afgeluisterd door de politie. Hij zou deze informatie tegen betaling aan hen hebben doorgegeven. Er zouden contacten tussen hem en criminelen zijn vastgesteld.

De aangehouden PTT-medewerker stapte in 1994 over van de politie naar de veiligheidsafdeling van het telecommunicatiebedrijf. Uit hoofde van zijn politiefunctie beschikte hij ook over gedetailleerde informatie over een reeks recherche-onderzoeken.

Het onderzoek door de rijksrecherche wordt geleid door de Amsterdamse officier van justitie mr. F. Teeven. Hij vervolgde eerder Johan V., alias de Hakkelaar, die als leider van een hasjbende inmiddels is veroordeeld door de Amsterdamse rechtbank.

Frustreren

Tijdens het strafproces tegen V. gewaagde Justitie al van corruptie onder (ex-)pohtiemensen, die tegen betaling rechercheonderzoeken frustreren. In het kader van dit onderzoek deed de rijksrecherche in maart van dit jaar huiszoeking bij het particuliere recherchebureau Counsels Investigation Office (CIO) in Breda.

Bij deze huiszoeking werden onder andere honderd computerdiskettes in beslag genomen. CIO is opgericht door een ex-rechercheur, die in zijn personeelsbestand verscheidene oud-politiemensen heeft opgenomen. Het bureau trok in 1995 de aandacht van Justitie.

CIO deed onderzoek naar de opsporingsmethoden van de politie in een onderzoek tegen een cocaïnehandelaar. Dit werd gedaan om de drugshandelaar vrij te pleiten. Desondanks werd de man veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf. De vrijdag aangehouden medewerker van PTT Telecom wordt er ook van verdacht dat hij als politieman hand- en spandiensten verrichtte voor CIO. Justitie wil geen nadere informatie geven over het onderzoek, maar sluit meer arrestaties niet uit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Onderzoek naar lekken politie-informatie

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken