Bekijk het origineel

Geen extra salaris voor ex-bestuurders Ctsv

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geen extra salaris voor ex-bestuurders Ctsv

Haagse rechtbank doet uitspraak

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De ontslagen bestuurders van het Ctsv ( College van toezicht sociale verzekeringen), mevrouw D. van Leeuwen-Schut en G. van Otterloo, hebben geen recht op doorbetaling van hun salaris over hun tweede ambtstermijn bij het Ctsv. Aan die termijn zijn ze overigens nooit begonnen.

Dat heeft de afdeling bestuursrecht van de meervoudige kamer van de rechtbank in Den Haag vorige week bepaald, zo is gisteren naar buiten gekomen. Het driehoofdige bestuur van het Ctsv werd vorig jaar maart ontslagen, nadat het in conflict was gekomen met de directeuren en de ondernemingsraad van de organisatie. Uiteindelijk leidde deze affaire in juni 1996 tot het aftreden van staatssecretaris Linschoten van sociale zaken.

Mevrouw Van Leeuwen en Van Otterloo waren halverwege-hun eerste termijn toen zij het veld moesten ruimen. Van Leeuwen, de voorzitter van het collegebestuur, was voor drie jaar benoemd. Van Otterloo voor twee jaar. Ze waren met Linschoten al overeen gekomen dat ze een tweede termijn van drie jaar zouden volmaken.

Door hun ontslag ging dat niet door. Daarom claimden ze bij de rechtbank hun salaris over die tweede termijn. Mevrouw Leeuwen eiste van het ministerie van sociale zaken 1,2 miljoen en Van Otterloo 1 miljoen gulden. Beiden kregen het resterende deel van hun eerste termijn wel doorbetaald. Van Leeuwen krijgt tot eind van dit jaar 300.000 gulden per jaar en Van Otterloo kreeg 250.000 gulden per jaar tot eind vorig jaar.

Procedurele fout

De derde bestuurder, M. van Rooyen, was door een procedurele fout na één jaar dienstverband al aan een tweede ambtstermijn (nu van drie jaar) begonnen, toen hij werd gedwongen ontslag te nemen. Die fout is wel recht getrokken, maar Van Rooyen is daarvan in financieel opzicht niet slechter geworden. Daarom heeft hij geen juridische procedure aangespannen.

De meervoudige kamer van de Haagse rechtbank stelde dat de rechtspositionele regelingen van Van Leeuwen en Schut niet voorzagen in de doorbetaling van de tweede ambtstermijn en dat betrokkenen daarvan op de hoogte waren. De meervoudige kamer constateerde tevens dat de staatssecretaris van sociale zaken de twee bestuursleden nooit toezeggingen over doorbetaling heeft gedaan. Het Ctsv houdt toezicht op zo’n 90 miljard gulden aan sociale uitkeringen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Geen extra salaris voor ex-bestuurders Ctsv

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken