Bekijk het origineel

Clinton wil overleg tussen UPS en bond

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Clinton wil overleg tussen UPS en bond

Staking heeft geen gevolgen voor Europa

2 minuten leestijd

WASHINGTON/AMSTERDAM (RTE/DPA/ANP) - Preadent CHnton van de Verenigde Staten heeft vakiMMid Teamsters en pakketvervoerder UPS gisteren opgeroepen terug te gaan naar de ondeiliande fingstafeL Een rechtstredkse intervtie in het ctHifiict over arbeidsvoorwaarden acht het staatshoofd nu niet gesdiikt

Gisteren gingen de 185.000 UPS-leden van de Amerikaanse vakbond Teamsters in staking, nadat onderhandelingen over nieuwe arbeidsvoorwaarden zonder resultaat waren gebleven. De bond eist onder meer hogere lonen, betaling van sociale verzekeringen en meer vaste en volledige arbeidsplaatsen.

Chnton wil de twee kampen weer aan het praten krijgen, omdat UPS een „zeer grote onderneming is”. Het bedrijf vervoert ongeveer 12 miljoen pakketjes per dag, en heeft binnen de Verenigde Staten 80 procent van de markt in handen. De Amerikaanse wetgeving biedt de president de mogelijkheid zich in een arbeidsconflict te mengen als de economie van het land in gevaar dreigt te komen.

UPS telt ruwweg één miljoen zakelijke klanten. Sommige managers van vrachtbedrijven hebben al laten weten voortaan meer goederen door andere bedrijven te laten bezorgen, onafhankelijk van de vraag hoe snel UPS zijn volledige activiteiten weer hervat. Het concern dat in de VS ruim 300.000 mensen overwegend in deeltijd in dienst heeft, handhaaft voorlopig wel de bezorging van spoedeisend medisch materiaal.

Postkantoren

De Nationale Amerikaanse Postmaatschappij, de belangrijkste concurrent van UPS, heeft nog dezelfde dag maatregelen genomen om de grotere vervoersstroom die zij verwacht, in goede banen te kunnen leiden. Amerikanen die pakjes willen versturen, mochten gisteren bij het postkantoor niet meer dan vier zendingen afgeven.

Voor Europa waren er in eerste instantie geen gevolgen. Bij UPS Nederland was gisteren nog weinig aan de hand, zo liet een woordvoerder weten. „Er wordt alles aan gedaan om de activiteiten in Europa normaal te laten verlopen”. UPS heeft in Nederland vijf centia met in totaal 500 werknemers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Clinton wil overleg tussen UPS en bond

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken