Bekijk het origineel

Haags bedrijf wil grootste zandsculptuur bouwen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Haags bedrijf wil grootste zandsculptuur bouwen

Zelfs minister Dijkstal knutselt aan zandkastelen

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De diëtist doet eraan mee. Ook de kunstenaar, de elektrotechnicus, de huisvrouw en zelfe de minister bouwen zandkastelen. Volgens het Haagse bedrijf Inaxi doet deze bezigheid verschillen tussen alle rangen en standen verbleken.

Inaxi organiseert zandkasteelcursussen. Bedrijven happen gretig toe om zo teamspirit te kweken. Zo kan het gebeuren dat hele raden van bestuur in Sandworld (Madurodam) in de zandbak zitten te scheppen om zo nader tot elkaar te komen.

Half augustus heeft Inaxi andere dingen aan het hoofd. Dan neemt het bedrijf met veertig werknemers deel aan een wereldrecordpoging grootste zandsculptuur bouwen in de Amerikaanse stad San Diego. De recordpoging is het initiatief van de Amerikaanse ‘zandgoeroe’ Gerry Kirk, de man die in 1989 Inaxi-directeur M. Elsjan of Wipper inspireerde tot het bouwen van zandsculpturen.

Het bouwsel dat in San Diego zal verrijzen krijgt de naam “Lost City of Atlantis” mee en moet ongeveer 22 me ter hoog worden. De basis van de sculptuur is 120 bij 200 meter. Als Atlantis eind september klaar is, staat er zelfs een echt restaurant op. Zo’n 250 bouwers werken eraan mee, 12 miljoen gulden wordt erin geïnvesteerd.

Knokken

Kirk loopt al jaren rond met het idee een dergelijk bouwsel neer te zetten. Kleinere varianten maakte hij al een tijdje, daaronder een sculptuur in Japan van 17,21 meter hoogte: de huidige wereldrecordhouder.

Elsjan of Wipper heeft zin in dit spéciale project. Hij heeft lang moeten knokken om met het bouwen van zandsculpturen zijn brood te verdienen. „Jarenlang pompte ik het geld dat we met marketingactiviteiten verdienden door naar de zandkastelen om daar een succes van te maken. Nu heeft 75 procent van onze activiteiten te maken met zand. Het resterende kwart behelst marketingbezigheden”.

Met name de zandkasteelcursussen lopen goed. „Het pretkarakter van dergelijke sessies is nu nog wel belangrijker dan het aspect van teambuilding. Dat zou in de toekomst beter kunnen”, zegt Elsjan of Wipper. „Maar ik heb wel gehoord van een raad van bestuur waarvan de leden het in vergaderingen nu nog hebben over het zandavontuur. Als het overleg even vast dreigt te lopen, roept iemand dan: „Zandkastelen”, om weer op één lijn te komen”.

Minister Dijkstal

ABN Amro, Koninklijke Hoogovens, Shell en het ministerie van binnenlandse zaken (met minister Dijkstal) namen onder meer deel aan een dergelijke cursus van Inaxi. „En de mensen, wie het dan ook zijn, staan steeds weer verbaasd van hun eigen creativiteit”.

Inaxi, ook verantwoordelijk voor het jaarlijkse zandsculpturenfestival in Scheveningen, heeft zes fulltime- en zes seizoenkrachten in dienst. Voor de rest steunt het bedrijf op zo’n tachtig „losse zandkastelenbouwers”. Dat kunnen allerlei mensen zijn die in hun vrije tijd kiezen voor die activiteit. „Onderwijzers, studenten, huisvrouwen, een diëtist. Je kunt ze allemaal vinden bij ons op de oproeplijst. De jongste is 16, de oudste 67 jaar”.

Om Nederland helemaal in de ban van het zand te brengen heeft de Haagse firma begin juli pakketten “Zelf zandkastelen bouwen” -inclusief twee zakken zand- in de handel gebracht. Te koop bij tuincentra en volgens Elsjan of Wipper een succes. „Sinds juli hebben we er al vierhonderd verkocht”..

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Haags bedrijf wil grootste zandsculptuur bouwen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken