Bekijk het origineel

Afmaken overtollige olifanten jaarlijks terugkerend drama in Zuid-Afrika

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Afmaken overtollige olifanten jaarlijks terugkerend drama in Zuid-Afrika

5 minuten leestijd

JOHANNESBURG - Het is voor mens en dier tdkens weer een traumatisdie gebeurtenis. Jaarlijks moet het Zuid-AMkaanse Knigeiparii zich ontdoen van overfad olifanten om op die manier de leefbaaiiieid van dit wildreservaat voor de dieren te kunnen bdiouden. De laatste jaren probeert men het aantal

Dat gebeurde tot voor kort als volgt. Met helikopters werden de kudden opgezocht. Vanuit de lucht werden zorgvuldig geselecteerde dieren met pijltjes uit speciale geweren verdoofd, waarna jagers op de grond de dieren met gerichte schoten afmaakten. De mensen die aan deze ongelijke jacht meedoen, moeten elk jaar weer hun schuldgevoelens laten wegpraten door speciaal daartoe aangestelde psychiaters. Want zo’n massamoord (en dat is het in de juiste zin van het woord) is voor elk normaal mens een schokkende ervaring en natuurlijk in het bijzonder voor diegenen die hun leven wijden aan de instandhouding van het wild.

Protesten

Volgens een psychiater die aan het Krugerpark verbonden is, heeft dit vooral te maken met de reusachtige omvang van de olifant. Als het om kleinere dieren gaat, bijvoorbeeld springbokken of wilde zwijnen, schijnt het trauma bij de jagers minder erg te zijn.

Bovendien, aldus de psychiater, laat de olifant duidelijk zien dat hij of zij het gezinsleven buitengewoon belangrijk vindt en ook de sociale omgang met andere olifantenfamilies. Wordt een van de familieleden op zo’n wrede manier uit de familie of het gezin weggerukt, dan heeft dat een schokkende uitwerking op de andere olifanten. Dat weet de jager, hetgeen zijn schuldgevoel intensiveert. Maar het is natuurlijk nog erger voor de dieren zelf.

In het ‘nieuwe’ Zuid-Afrika zijn milieuactivisten mondiger dan vroeger. Het contact met de globale samenleving heeft gezorgd voor nieuwe impulsen van internationale milieuorganisaties, die verschillende Zuid-Afrikaanse milieugroeperingen in toenemende mate tot actie hebben aangezet. Hoewel het afschieten van honderden olifanten al jaren plaatsvindt, zijn hiertegen pas de laatste drie jaar protesten gerezen.

Het Krugerpark heeft geruime tijd met wisselend succes het afschieten kunnen rechtvaardigen met te zeggen ;dat er geen andere manier bestaat om het reservaat voor overbevolking van dieren te behoeden. Maar zo’n twee jaar terug werd het protest te heftig. Het imago en de reputatie van het Krugerpark werden erdoor aangetast. Daarom zon men op nieuwe, humanere manieren om de groei van de olifantenbevolking af te remmen.

Vaccin

Men dacht daarbij vanzelfsprekend aan geboortebeperking. In de Verenigde Staten was een anticonceptievaccin ontwikkeld voor bepaalde diersoorten. In Zuid-Afrika besloot men, in nauwe samenwerking met de Amerikaanse dierenartsen, het middel op zijn bruikbaarheid te toetsen - en dat werd aanvankelijk een succes. Men slaagde er bij proefdieren in de ovulatie bij de wijfjesolifanten, die om de vier jaar plaatsvindt, niet te laten doorgaan. Eindelijk een humanere manier om het Krugerpark leefbaar te houden voor de olifant. Opnieuw ging men met helikopters de kudden achterna, om vervolgens wijfjes uit te kiezen die nog jonge kalveren bij zich hadden, te herkennen aan het feit dat de kleine kalveren zich nooit verder, dan een meter van hun moeder bevinden. Deze moeders, die net gekalfd hadden, konden niet opnieuw zwanger zijn op dat moment.

„Toen kregen wij onmiddellijk met een probleem te maken”, vertelt Douw Grobler, hoofddierenarts van het Krugerpark. „Want de moeders werden vanuit de helikopter ihet verdovende pijltjes beschoten en vielen neer, tot grote schrik van de kalveren en de rest van de kudde”, zegt Grobler. Toch ging men ermee door, want het resultaat was dat geen olifant zou worden gedood en dat de rust in de kudde spoedig zou weerkeren. Dacht men.

Na te zijn verdoofd werden de wijfjes achter de oren ingespoten met een sterke estrogeen-oplossing om ovulatie te voorkomen. En toen gebeurde er iets waar niemand op gerekend had: de wijfjes werden meteen bronstig, een bijwerking die in de Verenigde Staten niet bij andere diersoorten was geconstateerd.

Pil

De paartijd bij de olifanten, die zoals gezegd om de vier jaar plaatsvindt, is een ontwrichtende periode voor mannetjes en vrouwtjes. Het is ook een sociaal gebeuren. De olifantenstieren dingen om de gunst van de wijfjes, waarbij de concurrentie onder de mannetjes groot is en altijd leidt tot gevechten.

Grobler: „Na het anticonceptiemiddel te hebben toegediend, hebben wij wijfjes gezien die door wel acht mannetjes het hof werd gemaakt. Denk er eens over na: honderden wijfjes allemaal tegelijk bronstig en honderden mannetjes die onrustig zijn. Dat is een traumatische toestand voor een kudde. Het werkt totaal ontwrichtend op het sociale gebeuren in zo’n kudde en is om die reden volstrekt onaanvaardbaar”.

Men heeft sindsdien ook geconstateerd dat de ‘olifantenpil’ kan leiden tot degeneratie van de eierstokken en blijvende onvruchtbaarheid. „Het is ons heel duidelijk geworden dat deze massale ingreep in het sociale en familieleven van de olifanten ethisch en moreel niet kan”, aldus dr. Grobler.

De consequentie is wel, dat men dit jaar vermoedelijk weer tot een slachtpartij onder de olifanten moet overgaan. In het verleden heeft men enkele honderden ‘overtollige’ olifanten naar andere wildreservaten in het zuiden van Afrika verhuisd, maar ook dit is geen succes gebleken. De bestaande kudden in die reservaten accepteren de nieuwkomers niet en proberen deze zelfs te verstoten. Het ziet er dus naar uit dat de rigoureuze opruiming van de dikhuiden voorlopig blijft doorgaan, tot ontwrichting van mens en dier, totdat er eer humanere manier is gevonden, die wérkt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Afmaken overtollige olifanten jaarlijks terugkerend drama in Zuid-Afrika

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken