Bekijk het origineel

„Geen discussie over project op Curaçao”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Geen discussie over project op Curaçao”

Minister Voorhoeve mijdt gesprek

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Minister Voorhoeve mengt zich niet in de discussie over het project van 0,4 miljard gulden voor de bouw van een nieuwe water- en energiecentrale op Curaçao.

Dit is gisteren gebleken uit het schriftelijk antwoord van de minister voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse zaken aan de VVD-fractieleden Te Veldhuis en Remkes. Die beklaagden zich in maart erover dat het Nederlandse bedrijf Stork buiten de boot was gevallen voor deze mega-order.

Het eilandbestuur gunde de bouw aan de internationaal vrij onbekende Nations Lancaster Distral Group Constellation, een Amerikaans-VenezolaansColombiaanse bedrij vencombinatie. Deze groep zette een miljoen gulden lager in.

Te Veldhuis en Rekmes lieten blijken weinig vertrouwen te hebben in de milieuwaarborgen van dit „wazig” consortium en vroegen de minister zich nader te beraden over de Nederlandse subsidie, 50 miljoen gulden, voor de bouw.

Voorhoeve schrijft niet van plan te zijn de subsidie te heroverwegen. Evenmin is hij van plan in de verantwoordelijkheid van het bestuurscollege van het eilandgebied Curaçao dat „verantwoordelijk is voor de onderhandelingen” te treden. Wel heeft hij de kamervragen die uit maart dateren, doorgespeeld naar de regering van de Nederlandse Antillen, zo schrijft hij.

Drie maanden na de vragen van de twee VVD’ers schreef het Papiamentstalige dagblad Vigiliante dat er sterke aanwijzingen zijn dat een buitenlands consortium steekpenningen betaalde om de gunning toegewezen te krijgen. Vigiliante publiceerde in het geheim opgenomen gesprekken tussen een politidus, de directeur van een plaatselijke offshorebank en een lokale handelaar. Daaruit zou blijken dat een miljoen dollar is betaald en nog een tweede, onbekend bedrag.

Gezaghebber Stanley Betrian vroeg daarop aan de procureur-generaal van de Nederlandse Antillen om een onderzoek, hetgeen door de laatste niet werd gehonoreerd. De procureur schreef eind juni dat volgens hem bij het betrokken project niets twijfelachtigs is gebeurd.

Grootste project

Stork had het project willen uitvoeren met de Zweeds/Zwitserse combinatie ABB, Asea Brown Boveri. Stork en ABB hadden aanvankelijk elk afzonderlijk ingeschreven en gaven pas daarna gezamenlijk een offerte uit, waarvoor ze Cura9ao vergeefs respijt vroegen. „We zijn al jaren bezig met dit proces, ze zijn nu te laat”, meldde het eilandsbestuur begin maart.

Het zogeheten BOO-project (Build, Own and Operate) is het grootste project dat Curaçao ooit heeft gekend. Het is noodzakelijk om dé olieraffinaderij te kunnen blijven verhuren aan een staatsoliemaatschappij uit Venezuela. In de toekomst voorziet de nieuwe centrale het hele eiland van gezuiverd water en energie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

„Geen discussie over project op Curaçao”

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken