Bekijk het origineel

Oppassen voor spelletjes van politici

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Oppassen voor spelletjes van politici

Griffier Coenen werd door “Van Traa” een bekende Nederlandse

4 minuten leestijd

DEN HAAG - Bijna twee jaar keihard gewerkt, nauwelijks vakantie kunnen nemen, maar toch een prachtige tijd gehad. Zo typeert Nicole Coenen haar werk als griffier van de onderzoekscommissies Van Traa die de opsporingsmethoden van de politie onderzocht. Coenen werd er even een bekende Nederlandse door. Ze werd zelfe op straat herkend. Haar normale werk als griffier van de kamercommissies verkeer en waterstaat en landbouw vindt meer achter de schermen plaats.

Het werk in de Tweede Kamer zou ondenkbaar zijn zonder de griffier: een oude, in het openbaar bestuur nog steeds gangbare term voor secretaris. Griffiers stellen de agenda op voor commissievergaderingen, zijn voor burgers het aanspreekpunt van een kamercommissie, verzamelen en ordenen de commentaren van de fracties op een wetsvoorstel en plannen de werkbezoeken van de desbetreffende commissie.

Coenen werd na een studie rechten in 1987 door de Kamer in dienst genomen. Na zes jaar gewerkt te hebben voor de kamercommissie voor justitie, is zij nu in dienst van de commissies voor verkeer en waterstaat en voor landbouw. „

Wie denkt dat het opstellen van wet gevingsrapporten en het bijwonen van legio vergaderingen het werk van griffier tot een saaie bezigheid maakt, heeft het mis. Coenen vindt haar werk juist „afwisselend”. „Onder meer door het regelmatig afleggen van werkbezoeken ontmoet je veel mensen en maak je van alles mee”.

Magneet

„Dit jaar nog is de landbouwcommissie naar de VS geweest. In Califomië hebben we enkele grote landbouwbedrijven bezocht. Als gewone burger kom je daar niet snel. Interessant was ook het bezoek van de commissie verkeer aan Duitsland, waar we een experiment met een magneet-zweeftrein hebben bekeken. Tussen Berlijn en Hamburg komt een trein die zo’n 400 kilometer per uur rijdt en aangetrokken wordt door een grote magneet”.

Wie griffier wil worden bij de Twee de Kamer moet stressbestendig en flexibel zijn. De griffier heeft met diverse kamerleden te maken, die vaak tegenstrijdige wensen hebben. Coenen: „Het is dan de kunst objectief te blijven en je niet van je stuk te laten brengen. Er worden in de politiek spelletjes gespeeld, die je in het begin nog niet altijd door hebt. Er belt bijvoorbeeld een kamerlid op dat zegt: „Ik heb met de voorzitter van de commissie afgesproken dat we de vergadering twee weken uitstellen; kun jij dat regelen?” Als je daar braaf op ingaat, blijkt soms achteraf dat de voorzitter van niets weet. Daar moet je op bedacht zijn”.

Ook het plannen van de vergaderingen geeft wel eens problemen. „Soms heb je met veel moeite een overleg gepland waarbij vier bewindspersonen betrokken zijn. Blijkt dat één woordvoerder van een grote fractie bij nader inzien verhinderd is op die dag. In zo’n situatie doe je er alles aan om de vergadering toch door te laten gaan, maar meestal wint de desbetreffende fractie het en moet je de hele zaak weer gaan verzetten”.

Afhameren

Bij een overleg tussen een bewindspersoon en een kamercommissie is de rol van een griffier niet groot. „De voorzitter van een commissie is prima op de hoogte van wat er speelt en heeft weinig hulp nodig”. Anders is het wanneer een wetsvoorstel plenair wordt behandeld. „Bukman kan niet van alle onderwerpen iets afweten. Als kamerleden tijdens een debat gaan herhalen wat in de schriftelijke voorbereiding al is behandeld, fluisteren wij Bukman dat in. Hij kan die sprekers dan afhameren”.

Het meest inhoudelijk bij de zaken betrokken was Coenen toen zij griffier was bij de onderzoekscommissie Vari Traa. „Je beheert dan als griffier het budget en hebt formeel de leiding over een staf van 25 personen. Je doet voorstellen over welke richting het onderzoek op zou kunnen gaan”.

Onderhandelingen

„Zo’n onderzoekscommissie verkeert in een heel eigen positie ten opzichte van het kabinet. Zij heeft bepaalde machtsmiddelen. Als griffier van eeenquêtecommissie moet je onderhandelingen voeren om informatie te krijgen en compromissen sluiten. Want je hebt er niets aan als je ambtenaren tegen je in het harnas jaagt. Verder werd opeens van mij gevraagd dat ik mensen gerust stelde die er tegen op zagen om voor de commissie te verschijnen”.

Coenen heeft niet geleden onder de spanning dat zij geheime documenten moest beheren, toe moest zien op de veiligheidsmaatregelen rond de commissie en sleutels van kluizen moest beheren. „Daar had ik geen last van. Wat ik wel moeilijk vond was dat ik in die tijd met niemand over mijn ervaringen mocht praten. Tijdens de openbare verhoren werd dat gelukkig anders”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Oppassen voor spelletjes van politici

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken