Bekijk het origineel

Werknemers Coberco vechten ontslag aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Werknemers Coberco vechten ontslag aan

Advocaat achterhaalt geheime stukken

2 minuten leestijd

MAARSSEN (ANP) - Het ontslag van nnm honderd werknemers van een Coberco-abriek in Deventer moet mogdyk wordoi teruggedraaid. De advocaat van enkele werknemers heeft gdMne stukken van Coberco boven tafel gdiaakl waaruit zou blyketi dat de werknemers niet (Hitslagen hadden mogen worden.

Begin dit jaar gaf de kantonrechter het groene licht voor het ontslag van het leeuwendeel van de 136 werknemers van de fabriek, waar lang houdbare zuivelproducten worden gemaakt. Coberco had de activiteiten verkocht aan de Zwitserse voedingsmiddelengigant Nestle. Dat bedrijf was wel in de markt en de merknaam geïnteresseerd, maar niet in de fabriek.

Volgens plaatsvervanger E. Savelkoul van de advocaat van de werknemers lijkt het erop dat Nestle van plan is in een later stadium de activiteiten weer op te starten en dat dit van het begin af aan de bedoeling is geweest. De productie is tijdelijk overgenomen door Nestlé-fabrieken elders in de Europese Unie.

In dat geval is er geen sprake van bedrijfssluiting maar van een overname, zo betoogt de advocaat. Bij een sluiting geeft de kantonrechter doorgaans toestemming voor ontslag, bij een overname moet de nieuwe eigenaar in principe ook het oude personeel overnemen. „Het lijkt erop dat dit van tevoren duidelijk was. De richtlijnen ter bescherming van de werknemer zijn omzeild”, aldus Savelkoul.

Doorbetaling

Het kan nog maanden duren voor duidelijk is of de rechter de opvattingen van de advocaat deelt. In dat geval is het ontslag nietig, dat wil zeggen dat de mensen nog in dienst zijn en dat al die maanden ook geweest zijn. 2fe hebben dan recht op doorbetaling van het loon.

Overigens verliezen de werknemers daarna mogelijk alsnog hun baan. De fabriek is immers inmiddels gesloten. Coberco bevestigt dat er juridische strijd is om de ontslagen, maar wil inhoudelijk niet op de zaak ingaan zolang de zaak onder de rechter is. „Wij willen alleen kwijt dat wij het met de beweringen van de andere partij niet eens zijn”, aldus een woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Werknemers Coberco vechten ontslag aan

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken