Bekijk het origineel

Spijbelaars

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Spijbelaars

3 minuten leestijd

Al bijna honderd jaar bestaat er in ons land leerplicht Had die leerplicht aanvankelijk alleen betrekking op de lagereschoolperiode, thans valt ook het voortgezet onderwijs daar voor een groot deel onder.

Die leerplicht zelf staat niet ter discussie. Onderwijs is Immers belangrijker dan ooit, zowel voor het uitoefenen van een beroep als voor het deelnemen aan het maatschappelijk leven. Zonder diploma’s kom je niet ver. Wel is het de feitelijke handhaving van de leerplicht die tegenwoordig zorgen geeft.

Soms zijn de ouders daar de schuld van. Die vinden het nodig om de gezinsvakantie (of -vakanties) uit te strekken tot buiten de periode dat de school gesloten is. Een aparte categorie probleemgevallen zijn de Turkse en Marokkaanse gezinnen die de zomervakantie benutten voor familiebezoek in hun geboorteland en daarbij te vroeg vertrekken ofte laat terug zijn, zodat er sprake is van ongeoorloofd schoolverzuim.

Een nog groter probleem zijn echter de spijbelaars op eigen initiatief. Vaak zijn dat leerlingen uit het voortgezet onderwijs die een hekel hebben aan school, daar niet veel presteren en ai dan niet in groepsverband regelmatig de lessen verzuimen. Hoewel niet elke spijbelaar verkeerd terechtkomt, is het toch wel zo dat nogal wat spijbelaars vroegtijdig en zonder diploma de school verlaten. Daardoor zijn hun kansen op de arbeidsmarkt beperkt, met als gevolg dat ze gemakkelijk op het pad van de (kleine) criminaliteit terechtkomen.

Vaak gaat het hier om jongeren die door hun ouders erg vrij gelaten worden of op wie de ouders weinig greep meer op hebben. Het belang van het onderwijs is hun van huis uit onvoldoende bijgebracht Onder meer veronderstelt dat een denken op langere termijn dat niet in alle sociale milieus even sterk aanwezig Is. Jongeren moet zonodig duidelijk gemaakt worden dat ze onderwijs moeten volgen (ook al vinden ze dat nu misschien helemaal niet leuk) om daar later voordeel van te hebben.

Het is daarom van belang om stevig op te treden tegen spijbelaars en hun ouders. De gedoogcultuur van de afgelopen jaren heeft ertoe bijgedragen dat het spijbelen gemakkelijk door de vingers werd ge zien. In de praktijk gaat het dan vaak van kwaad tot erger. Ouders en leerlingen beginnen het als normaal te beschouwen dat de leerplicht af en toe moet wijken voor een alternatieve tijdsbesteding. Leerkrachten zien het ook nog wel een voordeel, al zeggen ze dat niet openlijk, als moeilijk te hanteren leerlingen herhaaldelijk de lessen verzuimen.

In de regio Amsterdam en het Gooi, waar aanstaande maandag het schooljaar weer begint wil Justitie hard optreden tegen het spijbelen. Daarbij zal ook de politie ingezet worden om spijbelende jongeren van de straat op te pakken.

Vanuit de politiewereld is inmiddels tegengeworpen dat de handhaving van de Leerplichtwet toch eigenlijk een taak is van de gemeentelijke leerplichtambtenaren. De politie heeft haar handen vol aan het grotere werk. Dat laatste geldt zeker in de regio Amsterdam. Toch kan men niet van leerplichtambtenaren verwachten dat die de oudere leerplichtige jeugd daadwerkelijk van de straat ophaalt Dat is politiewerk. En als het waar is dat een spijbelcarrière nogal eens eindigt in het criminele circuitis het politieoptreden tegen spijbelaars ook een vorm van criminaliteitspreventie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Spijbelaars

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken