Bekijk het origineel

IMF aanvaardt regels voor aanpak corruptie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

IMF aanvaardt regels voor aanpak corruptie

Bemoeienis met overheidsbeleid neemt toe

2 minuten leestijd

WASHINGTON (KRF/DPA/ ANP) - Het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een reeks richtlijnen aanvaard voor het aanpakken van corruptie en andere vormen van wanbeleid in lidstaten die geld willen lenen. Het fonds gaf vorige week al een voorproefje van het nieuwe beleid door de uitbetaling van een lening aan Kenia op te schorten.

Bij het opstellen van hervormingsprogramma’s met landen die krediet willen opnemen, stelde het IMF tot voor kort alleen puur economische eisent zoals inflatiebestrijding en aanpassing van het handels- en wisselkoersbeleid. Nu verlangt het fonds ook garanties voor behoorlijk bestuur. „We zijn tot de conclusie gekomen dat een veel breder scala aan institutionele hervormingen nodig is om te bereiken dat landen het vertrouwen krijgen van de particuliere sector”, aldus IMF-topman Camdessus.

„De ervaringen van de afgelopen jaren hebben geleerd dat zaken als het rechtssysteem, de effectiviteit en betrouwbaarheid van de overheid, en maatregelen tegen corruptie belangrijke randvoorwaarden zijn voor de economische ontwikkeling van een land”, zegt het IMF-bestuur in een verklaring.

Afgesproken is dat slecht bestuur voortaan al in een vroeg stadium van een hervormingsprogramma aan de orde moet komen. Het IMF kan wijzigingen in het bestuur van openbare instellingen verlangen en eisen dat personen die bij corruptie zijn betrokken hun congé krijgen.

De koerswijziging zal het IMF ongetwijfeld komen te staan op nog meer verwijten van bemoeienis met binnenlandse aangelegenheden vanuit ontwikkelingslanden. Maar volgens het bestuur is daar geen aanleiding voor. „De verantwoordelijkheid voor goed bestuur ligt in de eerste plaats bij de nationale autoriteiten”. IMF-medewerkers moeten gebruikmaken van „de eigen bereidheid” van overheden om corruptie aan te pakken.

Maar als de autoriteiten het laten afweten, moet de IMF-staf zijn bezorgdheid uiten en „wijzen op de economische gevolgen”. Tot die gevolgen behoort de mogelijkheid van opschorting van de kredietverlening door het IMF. Deze dreiging lijkt de beleidsruimte van regeringen wel degelijk te beperken.

Het bestuur beseft dat het nieuwe beleid zal leiden tot de nodige botsingen. „De medewerkers moeten voorbereid zijn op enige spanning in de werkrelatie met regeringen bij specifieke gevallen van mogelijke corruptie”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

IMF aanvaardt regels voor aanpak corruptie

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken