Bekijk het origineel

Rechter keurt snelheidsmeting KLPD goed

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rechter keurt snelheidsmeting KLPD goed

Apparaat controleert gemiddelde

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De kantonrechter in Utrecht heeft gisteren in een proefproces een nieuw snelheidscontrolesysteem van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) goedgekeurd. De KLPD wil samen met de minsteries van justitie en verkeer en waterstaat juridisch testen of de geheel automatische meting van gemiddelde snelheden voldoet aan wettelijke criteria om hardrijders te bestraffen.

De KLPD voert op de rijksweg A2 tussen Maarssen en Breukelen een proef uit met het nieuwe meetsysteem. Daarbij wordt apparatuur gebruikt die de gemiddelde snelheid van een automobilist over een afstand van 750 meter registreert, in plaats van de gebruikelijke momentopname. Bij die controle worden de gegevens direct via een centraal computersysteem verwerkt. Hardrijders krijgen automatisch een bon toegestuurd, zonder dat er een agent aan te pas komt.

Volgens de wet zou een opsporingsambtenaar echter zelf moeten constateren dat er te hard is gereden. Bovendien gebruiktde wet het woord „snelheid” in plaats van „gemiddelde snelheid”. Om te voorkomen dat overtreders via deze haken en ogen aan een veroordeling ontkomen, laten Justitie en de KLPD de zaak uitgebreid toetsen door de rechter. Daarom ook wordt de zaak ondanks het positieve vonnis van de kantonrechter in september ook in hoger beroep behandeld.

Betrouwbaarder

In het vonnis heeft kantonrechter mr. J. Schokkenbroek bepaald dat de trajectmeting door de apparatuur voor de wet gelijk kan worden gesteld aan eigen waarneming. „Weliswaar gaat het hier niet om een waarneming van de (gemiddelde) snelheid middels de eigen zintuigen van de verbalisant, doch een waarneming door apparatuur waarvan vaststaat dat deze registratie van gegevens vele malen betrouwbaarder en accurater is”, luidt het vonnis. Verder ging de rechter voorbij aan het feit dat de officiële voorschriften van de meetapparatuur niet zijn aangemeld bij de Europese Commissie.

De medewerker van de KLPD die op het proeftraject een gemiddelde snelheid haalde van 169 kilometer per uur, is veroordeeld tot een boete van 490 gulden. Die straf is conform de eis van de officier van justitie.

Verminderen

Met de nieuwe meetmethode kan de politie tienduizenden auto’s per dag controleren. Het systeem moet een bijdrage leveren aan het oplossen van de fileproblematiek, omdat snelheidsverlaging in de spitsuren een beproefde methode is gebleken om de opstoppingen te verminderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Rechter keurt snelheidsmeting KLPD goed

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken