Bekijk het origineel

Portugese ambassadeur Zuid-Afrika uitgewezen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Portugese ambassadeur Zuid-Afrika uitgewezen

Verkeerd bezorgde brief foutief behandeld

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG (AP) - De Portugese ambassadeur in ZuidAfrika is gisteren uitgewezen omdat hij een brief die was gericht aan de Indonesische president Suharto maar die per ongeluk bij zijn ambassade was bezorgd, niet goed heeft behandeld.

Vasco Valente kreeg 48 uur om Zuid-Afrika te verlaten, zo meldde het Zuid-Afrikaanse persbureau SAPA.

In de brief vroeg Mandela Suharto de gevangen Oost-Timorese rebellenleider Xanana Gusmao vrij te laten. De Indonesische minister van buitenlandse zaken AU Alatas vroeg zich afgelopen weekeinde af waarom Portugal de brief niet ongeopend had teruggestuurd. „Ik twijfel werkelijk aan de moraal van Portugal. Het achterhouden van een brief die duidelijk niet aan hen is gericht, is een verachtelijke daad”, zei hij tegen het Indonesische persbureau Antara.

De Portugese regering „betreurt” de manier waarop de Zuid-Afrikaanse autoriteiten Valente hebben behandeld „ten sterkste”, zo liet Ana Paula Zacarias, de woordvoerster van het ministerie van buitenlandse zaken, gisteren weten. „Die houding is nog onbegrijpelijker aangezien de Portugese président positief heeft gereageerd op het initiatief van president Mandela met betrekking tot Oost-Timor”, vervolgde ze.

De Portugese president Jorge Sampaio bezocht Zuid-Afrika vorige week om de situatie op Oost-Timor met Mandela te bespreken.

Mandela bracht de inhoud van de brief vorige week woensdag naar buiten in Pretoria, maar Suharto zei dat hij het schrijven nooit had ontvangen. Mandela stelde in de brief dat alle politieke leiders, inclusief Gusmao, moeten worden vrijgelaten om de situatie op OostTimor, een Portugese kolonie die in 1976 door Indonesië werd geannexeerd, te normaliseren.

Inspanningen

Suharto gaf Mandela, wiens eigen vrijlating na „27 jaar gevangenis een cruciale stap was richting vrije multiraciale verkiezingen in Zuid-Afrika, vorige maand toestemming om met Gusmao te praten tijdens zijn bezoek aan Indonesië. Sindsdien is de Zuid-Afrikaanse president betrokken geraakt bij de inspanningen van de Verenigde Naties om een oplossing te zoeken voor de crisis in Oost-Timor.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Portugese ambassadeur Zuid-Afrika uitgewezen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken