Bekijk het origineel

Nederland rijdt relatief veilig

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nederland rijdt relatief veilig

„Rijopleiding hier zo slecht nog niet”

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Nederland staat vierde op de lijst van landen met een laag aantal verkeersdoden, na Groot-Brittannië, Zweden en Noorwegen. Dat blijkt uit een rapport met cijfers over 1995 van de Irtad in Parijs, een wetenschappelijke instantie die met name voor de Vergadering van Europese transportministers mondiaal onderzoek verricht naar verkeersveiligheid.

„Uit het Irtad-rapport blijkt dat Nederland 8,6 verkeersdoden op 100.000 inwoners telde”, zegt woordvoerder B. Woudenberg van VeiUg Verkeer Nederland (VVN). „Daarmee neemt Nederland een mooie vierde plaats in. Groot-Brittanië telde in dat jaar 6,4 doden per 100.000 inwoners. Zweden 6,5 en Noorwegen 7”.

Een stuk slechter blijkt het volgens de Irtad-rapportage gesteld buiten Europa. Zo noteerden in 1995 Japan (10,1), Australië (11,2), Canada (11,3) en de Verenigde Staten (15,9) beduidend meer verkeersslachtoffers. „Maar de veiligheid komt vooral tot uitdrukking als Nederland wordt vergeleken met zuidelijker landen in Europa”, zegt Woudenberg. „Zo telde Italië 12,3 doden, Spanje 14,7, Frankrijk 15,3 ePortugal maar liefst 28,3 doden per 100.000 inwoners”.

De VVN schrijft het relatief geringe aantal verkeersdoden in Nederland in de eerste plaats toe aan de kwahteit en de zwaarte van de Nederlandse rijopleidingen en -examens. „Veiligheid in het verkeer begint natuurlijk met het onderwijs. Dat verschilt sterk van land tot land. Vooral in Europa zal op dit punt nog heel wat geharmoniseerd moeten worden. Met de maatregelen en de rijopleiding in Nederland doen wij het zo slecht nog niet”, concludeert Woudenberg.

Voorbeeld

De VVN-zegsman wijst in dit verband op de adviezen die de Transportraad in juni onder voorzitterschap van minister Jorritsma (Verkeer) heeft vastgesteld. „In de tweede Europese Nota Verkeersveiligheid kondigt de Europese Commissie aan dat zij de rijopleidingen en de verkeersregels in Europa wil harmoniseren. Nederland kan daarvoor als voorbeeld dienen”, meent hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Nederland rijdt relatief veilig

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken