Bekijk het origineel

Uitgedroogde patiënt Blauwbörgje weer thuis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Uitgedroogde patiënt Blauwbörgje weer thuis

„Ik besefte dat hij dood had kunnen zijn”

2 minuten leestijd

GRONINGEN (ANP) - De 62-jarige R. Mulder, die zaterdag 19 juli door zijn vrouw en dochter van verpleeghuis ‘t Blauwbörgje werd overgebracht naar het ziekenhuis, is daaruit gisterochtend ontslagen en huiswaarts gekeerd. De familie haalde hem uit ‘t Blauwbörgje na een conflict over het “verstervingsbeleid” dat zonder overleg zou zijn ingezet.

De Alzheimerpatiënt, die als gevolg van uitdroging in coma was geraakt en in het Martiniziekenhuis weer bij kennis kwam en aansterkte, verkeert volgens de advocaat van de familie op het oog in goede gezondheid. „Hij reageert met een glimlach wanneer zijn vrouw of dochterde kmer binnenkomt, ten teken dat hij hen zeker herkent”, aldus raadsman S. Roodhof.

De patiënt had van het ziekenhuis vrijdag al naar huis gemogen, maar de famihe wilde iets meer tijd om de opvang thuis te regelen.

Mevrouw Mulder wil voorlopig met rust gelaten worden. Op de stoep van de woning wil ze nog wel kwijt dat haar man een gezonde indruk maakt. Ze wijst naar de serre, waarin haar man voor de televisie naar de wereldkampioenschappen atletiek zit te kijken. Af en toe reageert hij op de beelden met gejuich en applaus. Volgens zijn vrouw eet en drinkt haar man uitstekend. Ze zegt „bekaf te zijn. „Vanmiddag is er iets in me geknapt. Toen ik hem zo thuis zag zitten, besefte ik dat m’ n man dood had kunnen zijn”.

Hulp

De Alzheimerpatiënt zal voorlopig thuis blijven. Viermaal daags krijgt mevrouw Mulder bij de verzorging hulp van een thuiszorginstelling. Volgens Roodhof is nog onduidelijk hoe lang Mulder thuisblijft. Er bestaat volgens hem zelfs een kans dat hij terugkeert naar de afdeling dagbehandeling van ‘t Blauwbörgje. „De familie was erg tevreden over De Keerkring. Het is voor de familie ook ondoenlijk de verzorging thuis voor langere tijd op zich te nemen”.

Volgens Roodhof is het nog tvroeg vergaande conclusies te trekken uit het snelle ontslag van Mulder uit het ziekenhuis en zijn op het oog redelijke gezondheidstoestand. „De medische conclusies zullen moeten blijken uit het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Justitie. Daar durf ik me niet over uit te laten”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Uitgedroogde patiënt Blauwbörgje weer thuis

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken