Bekijk het origineel

Eerstedagenvelop voortaan alleen nog in de winkel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Eerstedagenvelop voortaan alleen nog in de winkel

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Verzamelaars van eerstedagenveloppen met daarop een speciaal stempel om de uitgifte van een nieuwe postzegel te markeren, kunnen binnenkort alleen nog in de winkel terecht. De PTT verstuurt de enveloppen niet meer naar particuliere adressen.

De Nederlandsche Vereeniging van Postzegelhandelaren (NVPH) heeft daarover gisteren met PTT Post Filatelie een overeenkomst getekend.

Ongeveer zestien keer per jaar komt er een nieuwe postzegel of serie uit (anders dan de standaardzegels van koningin Beatrix). Tot nu toe konden filatelisten een aan zichzelf geadresseerde speciale envelop naar het postbedrijf in Groningen sturen, dat die envelop voorzag van de nieuwe postzegel met een speciaal eerstedagstempel en vervolgens terugstuurde.

Maar het bestempelen en terugsturen van de enveloppen is volgens een woordvoerster van PTT Post Filatelie bijzonder arbeidsintensief. „Het is allemaal handwerk en iedere aanvrager heeft z’n eigen wensen, waaraan we proberen te voldoen. De een wil het stempel rechtsboven, de ander links en er mag geen millimetertje aan ontbreken”.

Bovendien raakten enveloppen ook beschadigd, aldus NVPH-medewerker A. van de Pol. Zo maakte de regen het adres wel eens onleesbaar of beschadigde het papier. En daar is de verzamelaar niet blij mee.

De NVPH stuurt vanaf nu in één keer alle speciale enveloppen naar de PTT, die ze bestempelt en terugstuurt naar de vereniging. Die zorgt er dan voor dat de kant-en-klare enveloppen in de boekenen postzegelwinkels komen te liggen. De verzamelaar is wel duurder uit. Per uitgifte berekent de handel een toeslag van ongeveer twee gulden boven op de nominale waarde van envelop en zegels. Volgens Van de Pol vragen per nieuwe postzegeluitgifte gemiddeld zo’n 120.000 mensen een speciale envelop-met-zegel-en-stempel aan. Overigens biedt de PTT liefhebbers wel de mogelijldieid van een abonnement op eerstedagenveloppen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Eerstedagenvelop voortaan alleen nog in de winkel

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken