Bekijk het origineel

Bezuiniging bedreigt opvang asielzoekertjes

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bezuiniging bedreigt opvang asielzoekertjes

„COA wil eigen positie versterken”

2 minuten leestijd

NUNSPEET (ANP) - Opvangcentrum Valentijn in Nunspeet dreigt de unieke opvang van alleenstaande jonge asielzoekers te moeten staken door financiele problemen met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Volgens Valentijn-directeur R. de Jonge wil het COA dat het centrum in twee jaar tijd een miljoen gulden bezuinigt.

Valentijn werd opgericht in 1990, speciaal voor de opvang van 12- tot 16jarige vluchtelingen die moederziel alleen in Nederland arriveren. De kinderen krijgen in Nunspeet intensieve pedagogische begeleiding. Ze wonen in groepen van twintig kinderen en vijf begeleiders in gewone huizen. Gemiddeld blijven de kinderen drie maanden in Valentijn.

Het Nunspeetse centrum vangt jaarlijks 160 jonge asielzoekers op. De opvang kost volgens directeur De Jonge zo’n 12.000 gulden per kind. „Volgens het COA kan dat veel goedkop’er door veel minder begeleiders in te zetten. Maar ik vraag me af of de opvang van kinderen zoals het COA die voor ogen staat wel echt goedkoper is”, aldus De Jonge.

Het COA wil jonge asielzoekers zelf gaan opvangen in de grote centra. Tot nu toe verblijven in die opvangcentra per jaar zo’n honderd 16- en 17-jarigen. Volgens De Jonge wonen die jongeren met vier tot zes mensen op een kamer met een standaardinrichting. Van extra begeleiding of aandacht kan in de grote centra geen sprake zijn.

Eigen marktpositie

Het COA betaalt Valentijn jaarlijks 7 miljoen gulden voor de opvang van jonge asielzoekers. Het orgaan wil daar de komende jaren een half miljoen op bezuinigen, naast eenzelfde bezuiniging op de personeelskosten. De Jonge: „Ik denk dat het COA de eigen marktpositie wil versterken. Er komen minder asielzoekers naar Nederland. Het COA zou dan moeten inkrimpen en personeel moeten ontslaan. Daarom zoeken ze de oplossing bij ons, de enige onderaannemer van het COA”.

De vaste kamercommissie voor justitie praat begin september opnieuw over de problemen tussen Valentijn en het COA. De Jonge hoopt dat er voor die tijd een oplossing is, al betwijfelt hij dat gezien de „rigide” opstelling van het COA. Mocht het COA volharden in de voorgenomen bezuiniging, dan zal Valentijn politieke aandacht voor de zorgen gaan vragen, aldus De Jonge.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bezuiniging bedreigt opvang asielzoekertjes

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken