Bekijk het origineel

EU verhoogt exportheffing voor tarwe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

EU verhoogt exportheffing voor tarwe

2 minuten leestijd

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft de exportheiffing op tarwe verhoogd. Een woordvoerder van de Comissie gaf geen reden op voor de verhoging, maar volgens graandeskundigen is Brussel bang dat er te veel tarwe wordt geëxporteerd.

Door het inzakken van de graanprijzen en door de stijging van de dollar wordt het Europese graan op de wereldmarkt meer concurrerend. De EU-Commissie is bang dat dat leidt tot te veel export, waardoor de EU-voorraden moeten worden aangesproken. Daarom heeft Brussel in de afgelopen dagen ook exportvergunningen voor 1 miljoen ton tarwe geweigerd. Volgens de Commissie-woordvoerder is het „niet onmogelijk” dat de exportheffing verder wordt verhoogd als meer producenten op de wereldmarkt willen verkopen.

Overigens zullen de Europese graanboeren eraan moeten wennen dat zij hun product binnen enkele jaren op de wereldmarkt moeten slijten zonder EUexportsteun. Dat zei Europees landbouwconMnissaris Fischler vandaag in een interview met het Franse dagblad Le Figaro. Brussel wil het inkomensverlies dat daardoor ontstaat slechts gedeeltelijk compenseren door inkomenssteun.

Van de kant van de meeste lidstaten van de EU is al scherpe kritiek gekomen op dit voorstel van Fischler, dat mede is geïnspireerd door de komende uitbreiding van de Unie. Fischler wijst erop dat de braaklegging zal worden afgeschaft, waardoor er meer geproduceerd kan worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

EU verhoogt exportheffing voor tarwe

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken