Bekijk het origineel

Wereldwijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wereldwijd

4 minuten leestijd

Grensgeschil

NEW DELHI (AP) - China heeft de Indiase premier Gujral uitgenodigd voor een bezoek. Dat heeft het Indiase ministerie van buitenlandse zaken gisteren bekendgemaakt. De uitnodiging wordt gezien als een poging de spanningen weg te nemen die nog resteren na de drie weken durende oorlog tussen die landen in 1962. De Chinese onderminister van buitenlandse zaken. Tang, had gisteren een ontmoeting met Gujral terwijl diplomaten in New Delhi twee dagen durende besprekingen over het Chinees-Indiase grensgeschil afsloten. Gujral heeft nog niet gereageerd op de uitnodiging. Vorig jaar was de Chinese president Jiang Zemin het eerste Chinese staatshoofd dat een bezoek bracht aan India.

Zuur

TEHERAN (AFP) - De familie van twee Iraanse meisjes die in februari werden verminkt toen een man zuur in hun gezicht gooide, mag hetzelfde doen bij de dader. Dat meldde het Iraanse dagblad Kayhan gisteren. Volgens een Iraanse rechtbank is deze variant van „oog om oog, tand om tand” geheel in overeenstemming met de zogenaamde Talion-wet, die sinds de islamitische revolutie vn 1979 in Iran van kracht is. Deze wet kent de bepaling dat slachtoffers of hun families een methode van vergelding mogen vragen die lijkt op de misdaad zelf Volgens de krant handelde de dader in opdracht van iemand die door de familie was afgewezen als potentiële huwelijkspartner van een van de zussen. De man kreeg 4000 gulden voor zijn daad. De meisjes, tien en zeventien jaar oud, raakten „totaal verminkt”, aldus het dagblad.

Honderdj arigen

SASSARI (DPA) - In Frankrijk overleed deze week op 122-jarige leeftijd de oudste vrouw ter wereld. In Italië leven ze nog volop: op het Italiaanse Middellandse-Zee-eiland wonen meer honderdjarigen dan waar ook ter wereld. Wetenschappers denken dat het eilandleven en de genetische bijzonderheden van de bewoners er voor zorgen dat de Sardiniër zeer oud kan worden. Alleen al in de stad Sassari in Noord-Sardinië leven op 125.000 inwoners twintig mensen van honderd jaar of ouder. Sardiniërs denken dat ze zo oud worden omdat ze zich altijd hebben beziggehouden met de ‘betere’ zaken in het leven.

Atoombom

HIROSHIMA (AP) - Hiroshima heeft vandaag de Amerikaanse atoomaanval herdacht die de stad 52 jaar geleden verwoestte. Door verzengende hitte en straling kwamen 140.000 mensen om. Een atoomaanval op Nagasaki, drie dagen later, doodde 70.000 Japanners. Ongeveer 45.000 mensen kwamen bijeen in het Vredespark, aangelegd op de plek waar het epicentrum lag van de bom die op 6 augustus 1945 op Hiroshima werd afgeworpen. Om kwart over acht, het moment waarop de bom explodeerde, werd een bronzen klok geluid en namen de aanwezigen een moment stilte in acht. Burgemeester Hiraoka leverde in een toespraak kritiek op recente alternatieve kemproeven die de Amerikaanse regering in de Nevadawoestijn heeft uitgevoerd.

’TegenmafFia’

MOSKOU (RTR) - Rusland wordt steeds meer jachtgebied voor internationale criminele bendes. Zij bedreigen ’ s lands economische veiligheid door het witwassen van geld en het op handige wijze aftroggelen van grote rentebedragen voor goedkope kredieten die vals blijken. Dat is gisteren verklaard doof Russische Interpol-functionarissen, die pleiten voor nauwere samenwerking met de politie in het Westen. Volgens kolonel Jevgeni Malishenko is het beeld van een machtige Russische maffia, zoals dat in het Westen bestaat, overdreven.

Overstromingen

BRASOV (AP) - In de Roemeense stad Zamesti zijn twee mannen om het leven gekomen toen ze probeerden met hun paard en wagen een kleine rivier over te steken. De mannen werden plotseling overspoeld door een vloedgolf. Ook het paard verdronk. Dit meldde de politie gisteren. In een van de zijrivieren van de Donau, bij de oostelijke stad Tulcea, werden de lijken gevonden van drie mannen die eind juli meegesleiffd werden door de kolkende rivier, aldus het persbureau Mediafax. Roemenië wordt al wekenlang geteisterd door zware regenval en overstromingen. In Oost-Roemenië trad de rivier Buzau gisteren buiten haar oevers. Zo’n dertig boerenbedrijven kwamen onder water te liggen. In het zuiden van het land hebben overstromingen en modderverschuivingen tweeduizend huizen beschadigd, meldde het ministerie van water, bosbouw en milieu.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Wereldwijd

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken