Bekijk het origineel

Alkmaarder krijgt 9 jaar cel na doodslag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Alkmaarder krijgt 9 jaar cel na doodslag

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Voor het gerechtshof in Amsterdam is gisteren negen jaar geëist tegen D. van K. uit Alkmaar. De rechtbank had hem eerder veroordeeld tot acht jaar wegens doodslag. Zowel het openbaar ministerie als Van K. was in hoger beroep gedaan.

Van K. kreeg de straf van de rechtbank in Alkmaar wegens het doodsteken van de 20-jarige Michael van Twuijver en een poging tot zware mishandeling van een andere jongen. De toen 21-jarige Van K. raakte op 18 juni 1996 op het Alkmaarse Waagplein in gevecht met twee feestvierders na de voetbalwedstrijd Nederland-Zwitserland.

Van Twuijver hield zich aanvankelijk afzijdig van de vechtpartij. Toen een vriend van hem werd aangevallen met een mes, sprong hij tussenbeide en werd hij dodelijk getroffen in de hartstreek. Hierna keerde Van K. zich weer om naar zijn oorspronkelijke opponent en ging door met vechten. Zijn tegenstander liep een snijwond in zijn been op en kreeg een klap in het gezicht.

Van K. ontkende niet en verklaarde zwaar onder invloed van alcohol te zijn geweest. De oorzaak van de ruzie kon hij zich niet meer herinneren. Hij zou niet in de gaten hebben gehad dat hij Van Twuijver dodelijk had verwond. Wel herinnerde hij zich dat hij naar beide jongens met zijn mes „had lopen zwaaien”.

Juist om die reden hield procureurgeneraal mr. W. Groos vast aan de eis van negen jaar hechtenis die ook al bij de rechtbank was gedaan. In beide gevallen had Van- K. het risico genomen dat hij met dat gedrag iemand kon doden. In Groos’ ogen, was er bij het tweede slachtoffer sprake van een poging tot doodslag en niet van een poging tot zware mishandeling.

Het hof doet 19 augustus uitspraak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Alkmaarder krijgt 9 jaar cel na doodslag

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken