Bekijk het origineel

„Christelijke universiteit niet meer van deze tijd”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Christelijke universiteit niet meer van deze tijd”

RU Groningen stelt fusie VU en UvA voor

2 minuten leestijd

GRONINGEN (ANP) - „Universiteiten op een katholieke of protestantschristelijke grondslag zijn uit de tijd. Alle universiteiten moeten een openbaar karakter krijgen. De Vrije Universiteit in Amsterdam (VU) moet daarom fuseren met de Universiteit van Amsterdam (UvA)”.

Dat verklaarde prof. dr. E. Bleumink, voorzitter van het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen, gisteren. Als de VU haar bijzondere karakter zou verliezen, zouden er twee openbare universiteiten komen in Amsterdam. „Dat is natuurlijk ook wat veel van het goede”, aldus Bleumink. „Daarom zouden die twee moeten’fuseren”.

In een reactie wijst de voorzitter van het college van bestuur van de UvA, prof. dr. J. K. M. Gevers, de opvatting van Bleumink af. Volgens Gevers draagt het onderscheid tussen bijzondere en openbare universiteiten bij tot een breder aanbod van onderwijs en een grotere concurrentie tussen de instellingen. Mr. J. Donner, voorzitter van het college van bestuur van de VU, sluit zich daarbij aan. Hij wijst erop dat de VU relatief meer nieuwe studenten trekt, en dat daar een heel andere cultuur heerst dan op de UvA. „Fusie zou ook tot een veel te grote instelling leiden”, aldus Donner.

Gevers is het niet met Bleumink eens dat de overheid verantwoordelijk is voor het initieel onderwijs aan alle universiteiten, en dat de bijzondere status van drie universiteiten (de VU in Amsterdam, de KUN in Nijmegen en de KUB in Tilburg) daar niet bij past. Volgens de UvA-voorzitter kan de overheid volstaan met een minimumbekostiging van alle universiteiten. Daarboven kunnen zij wat Gevers betreft elders geld zien te verwerven. Bij een gemeente of provincie, of bijvoorbeeld door hogere collegegelden te vragen.

CDA

De Katholieke Universiteit Brabant zou volgens Bleumink samenwerking moeten zoeken met de Rijksuniversiteit Limburg. Verder moet de Landbouw Universiteit in Wageningen gewoon door het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen gefinancierd worden, in plaats van deels door het ministerie van landbouw.

Bleumink is zelf een prominent lid van het CDA. „Ik zou dat in die hoedanigheid dus eigenlijk niet moeten zeggen”, schertst hij, „maar niettemin vind ik dat het niet meer van deze tijd is om universiteiten op een bijzondere grondslag te hebben. In het basis- en voortgezet onderwijs ligt het wat anders, daar heb je nog te maken met ouders en zo”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

„Christelijke universiteit niet meer van deze tijd”

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken