Bekijk het origineel

Rotterdamse korpschef wil problemen snel aanpakken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rotterdamse korpschef wil problemen snel aanpakken

Lutken ziet „niets abnormaals of onbestuurbaars”

3 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Hij heeft zichzelf ruim de tijd gegeven om zich te oriënteren bij zijn nieuwe korps. Maar hij zal tegelijkertijd de problemen die hij tegenkomt onmiddellijk oppakken. Met die boodschap presenteerde de nieuwe korpschef van het regiopolitiekorps Rotterdam-Rijnmond, B. Lutken, zich gistermiddag.

Lutken werd op 2 augustus bij Koninklijk Besluit benoemd tot waarnemend korpschef van het Rotterdamse korps tot 1 oktober. Op die dag werd hij officieel de baas, want met ingang van die dag kreeg de ex-generaal J. Brinkman ontslag. Lutken is tot 1 oktober nog officieel korpschef in Tilburg, maar zal feitelijk in Rotterdam aan het werk zijn.

In aanvaring

Lutken wilde gisteren niets zeggen over zijn voorganger en de problemen die tot diens vertrek hebben geleid. Met zichtbare tegenzin Het hij zich ontlokken dat hij en korpsbeheerder Peper de gesignaleerde problemen, zoals de sterkte van en overleg met de korpsleiding en de districtsindehng, zullen be.kijken en bespreken. Ook wilde hij na enig doorvragen over de vele gesprekken die hij de afgelopen tijd heeft ge voérd, wel kwijt niet met Brinkman te hebben gesproken.

Brinkman moest het veld ruimen na dat hij in aanvaring was gekomen met het regionaal college, de burgemeesters in de regio waarin het politiekorps opereert. Dat steunde hem aanvankelijk onder aanvoering van Rotterdams burgemeester Peper door dik en door dun nadat Brinkman eind april in aanvaring was gekomen met de ondernemingsraad en politievakbonden. Toen Brinkman de oplossingen voor dat conflict echter ter discussie stelde, lieten de burgemeesters hem vallen. Brinkman toonde volgens hen weinig tot geen begrip voor de gezagsverhoudingen.

Lutken denkt daar geen problemen mee te hebben. „Ik wil in goed overleg afspraken maken en dan de ruimte krijgen om die uit te voeren. Je moet over en weer de relatie respecteren. Ik denk dat dat hier geen probleem is”. Lutken ziet zelfs in het regioneel college een „uitstekend platform” om over integrale veihgheid te praten. Het openbaar bestuur is tenslotte „een van de partners in veiligheid”.

Geen kopje kleiner

Het overleg met de bonden en de ondernemingsraad wil Lutken zelf gaan doen. Een duidelijk „nee” komt als antwoord op de vraag of hij de opdracht mee heeft gekregen de ondernemingsraad en de bonden een kopje kleiner te maken. Brinkman zei die opdracht wel te hebben gehad. De bonden toonden zich in een eerder stadium al zeer in hun nopjes met de benoeming van Lutken. Die zei gisteren overigens „niets abnormaals of onbestuurbaars” in het korps te zijn tegengekomen.

De nieuwe korpschef had er duidelijk zin in. „Een mooi en dynamisch korps in een dynamische omgeving”. Maar niet mooi genoeg om er te komen wonen. Want wat dat betreft kiest Lutken voor het Brabantse. Hij ziet geen problemen met een snelle komst naar de Rijnmond mocht dat nodig zijn. „Wij hebben ook heel moderne communicatiemiddelen”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Rotterdamse korpschef wil problemen snel aanpakken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken