Bekijk het origineel

Positief Gist-rapport breekt ABN Amro op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Positief Gist-rapport breekt ABN Amro op

Prijzen penicillinemarkt op dieptepunt

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Beurshandelaren zijn niet te spreken over ABN Amro. Midden juli publiceerde een ABN-Amro-analist een positief rapport over Gist-brocades, het bedrij dat gisteren de winstverwachting ver naar beneden bijstelde.

De analist had Gist op de kooplijst gezet, omdat de prijzen op de penicillinemarkt herstel zouden laten zien. De koers van Gist zou in zijn ogen zelfs naar de 80 gulden kunnen gaan.

Terwijl Gist op Beursplein 5 gisteren onderuit ging met een daling van bijna 20 procent, kreeg ook ABN Amro van sommige handelaren een kat. Vooral het feit dat er in juli een positief stuk naar buiten is gebracht, terwijl Gist meldde dat het al problemen had gekregen in het tweede kwartaal, lag de handel zwaar op de maag. „Ik kan me niet voorstellen dat de bank, nota bene de huisbankier van Gist, er niets van heeft geweten”, aldus een handelaar.

Het analistenstuk van 14 juli was optimistisch gestemd over Gist. Weliswaar zijn de penicillineprijzeh in de afgelopen maanden flink gedaald, maar het ergste is achter de rug. „PeniciUin prices set to recover”, schreef de analist in zijn Engelstahg stuk. In de tweede helft van dit jaar zouden de prijzen weer stijgen. De jaarwinst van Gist zou omhoog gaan met 9 procent, zo verwachtte hij.

Prijsverval

Gist deelde gisteren echter mee dat het prijsverval voor het antibioticum sterker is dan verwacht. In de periode april tot en mei zijn zelfs historisch lage prijzen opgetekend. Het jaarresultaat komt uiteindelijk onder dat van 1996 uit.

De winstbijstelling van Gist kwam ook voor de analisten van ABN Amro onverwacht. „Zo’n winstwaarschuwing komt als een verrassing. Dit is niet leuk, maar zoiets kun je niet voorspellen”, verklaart een analiste.

Bitter voor ABN Amro is dat juist deze bank lange tijd als enige binnen de financiële wereld niet al te optimistisch gestemd is geweest over Gist. „Ongeveer anderhalf jaar geleden hebben we een diepgaande andyse gemaakt over Gist. Daarin schreven wij dat de prijzen voor penicilline en het resultaat van Gist onder druk stonden door de daling van de afzetprijzen. Die visie hebben we heel lang volgehouden, tegen de algemene marktverwachting in”.

Bij de bank gingen ze echter overstag door de verklaring van Gist op 26 februari dat de jaarwinst duidelijk omhoog zou gaan. „Naar aanleiding van wat de onderneming heeft aangegeven en het feit dat de penicillinemarkt haar bodem had bereikt, hebben we onze mening aangepast”, aldus een andere ABN-Amro-analist.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Positief Gist-rapport breekt ABN Amro op

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken