Bekijk het origineel

Kohl: Extra geld voor slachtoffers watersnood

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kohl: Extra geld voor slachtoffers watersnood

Eerste evacués keren terug naar huizen

3 minuten leestijd

FRANKFURT A/D ODER (AP) - De Duitse bondskanselier Kohl heeft gisteren de slachtoffers van de watersnood in Oost-Duitsland extra financiele hulp toegezegd. Tijdens een speciale parlementszitting zei Kohl dat de hulp aan het getroffen rampgebied een nationale ‘taak is. Inmiddels zijn de eerste evacufê teruggekeerd.

„Wij zullen u niet in de steek laten”, aldus de bondskanselier aan het adres van de duizenden Oost-Duitsers die hun hele hebben en houden door het modderige water verloren zagen gaan.

Gisteren zakte het waterpeil in de Oder opnieuw. Hoewel er geen acuut gevaar meer bestaat voor een dijkdoorbraak, waarschuwden de autoriteiten dat de druk op de dijken nog steeds groot is en dat er daarom nog geen reden voor euforie is. Er wordt verwacht dat het waterpeil pas vrijdag beneden het gevaarlijke niveau is gezakt.

Kohl kondigde voor de Bondsdag aan dat de regering bovenop de al’beloofde 20 miljoen mark aan noodhulp, en het ter beschikking stellen van 200 miljoen mark aan kredieten, nog meer financiële hulp zal geven. In totaal zal de hulp zo’n 500 miljoen mark gaan omvatten, aldus Kohl.

Ook de Europese Unie heeft de slachtoffers hulp ter waarde van 86 miljoen mark toegezegd. Gisteren kwam daar nog eens 3 miljoen mark bij voor de boeren in het landbouwgebied Oderbruch.

Zowel Kohl als president Roman Herzog, die gisteren het rampgebied bezocht, sprak vol trots over de ongekende solidariteit in heel Duitsland met de slachtoffer en getroffenen van de I watersnood, ondanks de nog altijd aan wezige scheidslijn tussen Oost- en West-Duitsers, zes jaar na de hereniging.

Rust nemen

Voor de eerste keer sinds weken konden de duizenden soldaten en vrijwilligers die de dijken langs de Oder dag en nacht verdedigd hebben, gisteren een beetje rust nemen in plaats van onophoudelijk zandzakken aan te slepen. De autoriteiten lieten weten dat het waterpeil één centimeter per uur daalt, maar zeker anderhalve meter gezakt moet zijn voor het gevaar van een dijkdoorbraak geweken is. Dat peil wordt vrijdag verwacht, aldus een woordvoerder van het crisisteam in Frankfurt aan de Oder.

Ondanks het nog steeds aanwezige gevaar begonnen de eerste bewoners die geëvacueerd waren al terug te keren naar de dorpen Wiesenau en BrieskowFinkenheerd ten zuiden van Frankfurt. Ze begonnen direct met het opruimen van de modder. Ook ten noorden van Frankfurt, in de Oderbruch, waar de situatie zeer kritiek blijft, keerden enkele bewoners terug.

In totaal werden 15.000 bewoners van de Oderbruch geëvacueerd. Het Duitse leger liet weten voorlopig in het rampgebied te blijven om mee te helpen aan het opruimen van de rommel en aan de wederopbouw, zoals het repareren van wegen en bruggen, water uit gebouwen pompen en het herstellen van beschadigde dijken. Troepen die gespecialiseerd zijn in biologische en chemische oorlogvoering zullen ingezet worden om de drinkwatervoorziening te herstellen.

Ook in de Poolse stad Slubice, begonnen de inwoners terug naar huh huizen te keren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Kohl: Extra geld voor slachtoffers watersnood

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken