Bekijk het origineel

Vliegramp Guam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vliegramp Guam

2 minuten leestijd

„Er was een grote vuurbal vlak voor de crash”, zei Rudy Delos-Santos, een verslaggever van radio KOKU, die vlakbij Nimitz Hill, de plaats waar het toestel neerstortte, woont. „Het toestel ploegde een minuut of zo door de jungle voor het tot stilstand kwam”, zei hij. Delos-Santos was door de duisternis in de richting van het wrak gerend tot hij werd tegengehouden door de autoriteiten. „Er was nog steeds brand, en ik zag de silhouetten van lichamen in en rond het vliegtuig”, zei hij.

„Ik zag het in de mist, toen waren er die heldere rode flitsen; ze vulden de lucht”, zei Melissa Amett (15) uit Nimitz Hill.

Guam, waar een grote Amerikaanse luchtmachtbasis is, ligt in de Stille Oceaan, zo’n 6440 kilometer ten westen van Honolulu en 3540 kilometer ten zuidoosten van Seoul. Het wrak van het toestel werd gelokaliseerd in een dunbevolkt, moeilijk toegankelijk heuvelgebied onder de aanvhegroute naar de landingsbaan. Reddingsploegen waren snel ter plekke, maar moesten in het donker werken..Het ongeluk gebeurde woensdag om vijf minuten over half drie in de ochtend lokale tijd (dinsdag 18.35 uur Nederlandse tijd). Bij een eerdere crash met een toestel van Korean Air (toen nog Korean Airlines) kwamen in 1983 269 mensen om het leven. Vlucht 007 werd toen neergehaald door een sovjetstraaljager omdat het zich in het Sowjetluchtruim bevond.

In Seoul begon Korean Air aan de taak de famihes van de slachtoffers te verwittigen. Een aantal vrouwen zakte bij het vernemen van het nieuws in elkaar en een functionaris van de luchtvaartmaatschappij rende weg toen een vrouwelijk famihehd hem aanvloog.

De Zuid-Koreaanse president Kim Young-sam zei in een verklaring niet in staat te zijn „het overvloeiend verdriet te onderdrukken”. De Zuid-Koreaanse regering heeft de Amerikaanse militaire autoriteiten gevraagd de slachtoffers met ernstige brandwonden voor behandeling naar Seoul over te vliegen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Vliegramp Guam

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken