Bekijk het origineel

Sektencongres aan VU zorgt voor commotie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Sektencongres aan VU zorgt voor commotie

Spreekster zou lid zijn van neonazistische sekte

3 minuten leestijd

AMSTERDAM - Een sektevriendelijk instituut organiseert vanaf morgen een internationaal congres aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Met deze boodschap bracht dagblad Trouw gisteren de wetenschappelijke bijeenkomst in opspraak. Volgens dr. R. Kranenborg, godsdienstwetenschapper aan de VU en medeorganisator van het congres, is de berichtgeving van Trouw „wel enzins eenzijdig. De sprekers zijn voorzover mij bekend keurige wetenschappers”.

De verontrusting van Trouvi’ richt zich vooral op de lezing van Maria Dolores Femandez-Figarez uit Spanje, die volgens de krant een vooraanstaand lid is van de uiterst dubieuze selcte Nieuw Akropolis. Belgische ex-leden van Nieuw Akropolis zeggen dat de sekte schietoefeningen verzorgt en haar leden geknield de Hitlergroet laat brengen. Allerlei rechts-radicalen zouden lid zijn geweest van Nieuw Akropolis.

Dr. Kranenborg, gereformeerd predi kant in Amsterdam en sektendeskundige aan de VU, probeert te achterhalen wie Fernandez-Figarez is. „Als vast komt te staan dat zij inderdaad lid van die sekte is, dan is het niet vanzelfsprekend dat zij aan het woord komt. Maar we moeten eerst weten wie ze is. Zelf wist ik eigenlijk niet van het bestaan van de sekte af’.

Afwijzing

Een complicerende factor is dat dr. Kranenborg niet kan beslissen over deelname aan het congres. Het Cesnur, het centrum voor bestudering van nieuwe religieuze bewegingen dat in Turijn is gevestigd, organiseert de bijeenkomst. Zonder instemming van Cesnur kan Fernandez-Figarez niet de deur worden gewezen. Van iemand anders die zich als lector aanmeldde, kon de organisatie in een vroeg stadium vaststellen dat er banden waren met de rechts-radicale beweging. Dit resulteerde in een afwijzing.

Dr. Kranenborg benadrukt dat Cesnur geen gericht uitnodigingsbeleid heeft gevoerd. „Elke wetenschapper kan in principe een lezing houden. Het is niet mogelijk om de precieze identiteit van de tientallen lectors, die uit de hele wereld komen, na te trekken. De meeste sprekers zijn keurige wetenschappers. Het congres zelf wordt ook niet gesponsord door sekten”.

Het is inmiddels wel de bedoeling dat de bijdrage van Fernandez-Figarez tijdens het congres wordt ondergebracht in een aparte bijeenkomst met voor- en tegenstanders van Nieuw Akropolis. Kranenborg geeft toe dat de directeur van Cesnur, Massimo Introvigne, in het verleden verklaringen aflegde om aan te tonen dat Scientology geen sekte maar een religieuze organisatie is. Dit gebeurde voor de rechtbank van Lyon, waar enkele scientologen terechtstonden vanwege het aanzetten tot zelfmoord. Sindsdien beroept Scientology zich regelmatig op prof Introvigne. „Dit houdt niet in”, zegt Kranenborg, „dat Introvigne aan de leiband loopt van Scientology”.

Niet nodig

Volgens dr. Kranenborg is de commotie over het congres niet nodig. Hij verklaart de ongerustheid uit activiteiten van de antisektenbeweging. „Als wetenschappers sekten zonder vooroordelen beschrijven en dus geen waardeoordeel uitspreken, krijgen ze al snel het etiket van ‘sektevriendelijk’.

Op het jaarlijkse Cesnur-congres, dat in 1988 voor het eerst werd gehouden, wisselen wetenschappers op het gebied van sekten kennis uit. De bijeenkomst in Amsterdam is onder meer gewijd aan de invloed van de komende eeuwwisseling op bepaalde sekten. Ook komt de positie van sektes in Europa aan de orde, onder meer de strijd van de Duitse regering tegen de Scientology Church.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Sektencongres aan VU zorgt voor commotie

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken