Bekijk het origineel

Recordaantal noodpassen op Schiphol

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Recordaantal noodpassen op Schiphol

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft dit jaar al ruim 11.000 noodpassen uitgeschreven, een recordaantal. Steeds meer mensen vergeten domweg hun paspoort of denken dat ze dat door ‘Schengen’ helemaal niet meer nodig hebben.

Volgens een woordvoerder van de marechaussee meldden zich de afgelopen tijd aan de betreffende balie op de luchthaven steeds drie, vier mensen tegelijk voor een nooddocument. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er al ruim 9.000 verstrekt, tegen 7000 in het eerste halfjaar van 1996. Het hele vorige jaar gingen er net geen 15.000 noodpassen over de balie, en nu heeft de marechaussee er al ruim 11.000 uitgeschreven.

De woordvoerder wijt dat vooral aan misverstanden. „Mensen denken dat een paspoort vijf jaar verlopen mag zijn. Dat mag niet. Steeds meer mensen denken ook dat ze het voor Schengenlanden niet meer nodig hebben. Het paspoort is dan wel niet nodig voor grensoverschrijdingen, maar in den vreemde word je wel degelijk geacht over een geldig document te beschikken”.

Veel mensen weten ook niet dat in sommige landen een paspoort nog zes maanden na terugkomst geldig moet zijn, bijvoorbeeld in Australië. Dan zijn er ook nog de zakenlieden die donderdagavond horen dat ze vrijdagochtend moeten vliegen en dan niet meer op het gemeentehuis terechtkunnen voor een geldig document. Tot slot vergeten sommige reizigers, verder bepakt en bezakt, hun paspoort.

Op Schiphol kost een nooddocument met twee pasfoto’s 54 gulden. De marechaussee streeft ernaar er binnen een kwartier mee klaar te zijn, maar bij grote drukte lukt dat niet. „We kunnen niet uitsluiten dat iemand daardoor zijn vlucht mist”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Recordaantal noodpassen op Schiphol

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken