Bekijk het origineel

Sektelid komt niet naar VU-congres

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Sektelid komt niet naar VU-congres

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - De omstreden sekteleidster Mari’a Dolores Fernández-Figares heeft zich teruggetrokken als spreekster op het internationaal wetenschappelijk sektencongres aan de Vrije Universiteit, dat vandaag is begonnen. Dit heeft de VU gisteren bekendgemaakt.

Het organiserend centrum voor bestudering van nieuwe religieuze bewegingen. Cesuur, had haar gevraagd zich terug te trekken. Femandez-Figares is een prominent lid van de sekte Nieuw Akropolis, waarvan de aanhangers vooral uit rechts-radicale kringen komen. Zij had haar lidmaatschap niet aan Cesnur gemeld en was volgens het persbericht niet op de hoogte van het feit dat leiders en leden van sekten geen voordracht op Cesnur-congressen kunnen houden.

Femfindez-Figares had haar werk op het gebied van de antropologie omschreven. De gegevens betreffende haar werk waren normaal, aldus de mededeling van de VU.

De Utrechtse hoogleraar en sektenonderzoeker dr. P. G. Singelenberg heeft zich tegenover dagblad Trouw geschrokken getoond over de berichtgeving omtrent Cesnur. „Ik begin mij af te vragen of Cesnur niet al te vriendelijk is en te weinig kritische kanttekeningen plaatst bij nieuwe religieuze bewegingen en sekten”, zei hij. Aan de andere kant noemt hij veel sprekers tijdens het congres „mensen van naam en faam, die ik wel degelijk betrouwbare onderzoekers wil noemen”.

W. J. Hanegraaf, onderzoeksmedewerker aan de Universiteit, van Utrecht, noemt in hetzelfde dagblad de meeste sekten „vreedzame religieuze minderheden”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Sektelid komt niet naar VU-congres

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken