Bekijk het origineel

Vervuiling bedreigt Zeeuws-Vlaanderen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vervuiling bedreigt Zeeuws-Vlaanderen

Chemische stoffen uit België wellicht grens over

2 minuten leestijd

SAS VAN GENT/BRUSSEL (ANP) - De Belgische provincie Oost-Vlaanderen heeft het provinciebestuur van Zeeland gewaarschuwd voor de gevolgen van ernstige milieuverontreiniging in de grensplaats Zelzate. Mogelijk is de vervuiling ook in Nederiand terechtgekomen. Het gemeentebestuur van Sas van Gent, buurgemeente van Zelzate, heeft gisteren kennisgenomen van het betreffende onderzoek naar de milieuvervuiling.

De 12.000 inwoners van Zelzate, ten noorden van Gent, kregen dinsdag het advies niet langer groenten uit eigen tuin te eten. Uit onderzoek blijkt dat de bodem in Zelzate ernstig is vervuild met kankerverwekkende poly-aromatische koolwaterstofffen (pak’s).

De vervuiling kwam in mei van dit jaar aan het hcht. Toen sloot de gemeente de visvijvers en het park van I Zelzate, voor het publiek. Nu blijkt dat I de verontreiniging veel omvangrijker is.

Loco-burgemeester L. Marquinie van Sas van Gent heeft zich gisteren in Zelzate laten informeren over de vervuiling. Hij wil eerst de milieurapportage bestuderen. Zodra Marquinie daarmee klaar is, wil hij overleggen met de pro vincie Zeeland. De gemeente Sas van Gent ziet, ondanks dat de vervuiling op driehonderd meter van de gemeentegrens is aangetroffen, vooralsnog geen reden maatregelen te nemen.

Chemiebedrijf

De oorzaak van de verontreiniging staat formeel nog niet vast. Algemeen wordt aangenomen dat het chemisch bedrijf VFT in Zelzate de boosdoener is. Pak’s zijn het gevolg van onvolledige verbranding door auto’s en van industrie. De Belgische groene partij Agalev dringt aan op sluiting van het chemiebedrijf.

Volgens het onderzoek bevatten gewassen in Zelzate tien tot veertig keer meer pak’s dan gebruikelijk. De onder zoekers gaan er vanuit dat de vervuiling zich niet alleen tot Zelzate beperkt, maar dat ook buurgemeenten zijn getroffen. Verder onderzoek moet uitsluitsel bieden. De Vlaamse autoriteiten onderzoeken ook of koemelk uit het gebied nog mag worden geconsumeerd.

Tweede Lekkerkerk

Voor het provinciebestuur van Zeeland komt de vervuiling in Zelzate als een „redelijke donderslag bij heldere hemel”, zegt een woordvoerder. „Wij wisten van niets en hebben de vervuiling uit de media moeten vernemen”. Hij verwacht overigens dat milieuambtenaren binnen enkele dagen naar Zelzate zullen afreizen om poolshoogte te nemen.

Burgemeester Schenkels van Zelzate benadrukte gisteren dat vooralsnog alleen sprake is van preventieve maatregelen. Van een tweede Lekkerkerk wil hij niet spreken. „Er is wel reden tot zorg, maar de volksgezondheid is nog niet in het geding. We moeten wachten op het volledige onderzoek voordat we serieuze maatregelen treffen”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Vervuiling bedreigt Zeeuws-Vlaanderen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken