Bekijk het origineel

Een verdachte als adviseur

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Een verdachte als adviseur

3 minuten leestijd

Met het Internationale arrestatiebevel tegen Bouterse dreigt de verhouding tussen Nederland en Suriname naar een nieuw dieptepunt af te glijden. De Nederlandse autoriteiten moesten dus wel zwaarwegende argumenten hebben om deze opzienbarende stap te zetten.

Die argumenten zijn er dan ook. Bouterse wordt serieus verdacht van betrokkenheid bij de cocaïnehandel. Dat is niet niks, al blijft voorlopig in het midden welke concrete vormen die betrokkenheid heeft aangenomen.

Uiteraard heeft Bouterse het recht om in een eventueel proces zijn onschuld te bewijzen. Zijn advocaten kunnen alle middelen aangrijpen om het door de Nederlandse justitie aangevoerde bewijsmateriaal onderuitte halen. In een rechtsstaat geldt dat een verdachte pas op grond van overtuigend bewijsmateriaal wettig veroordeeld kan worden.

Helaas is de voormalige legerleider Bouterse in Suriname, ook na het herstel van de democratie, een man van gewicht gebleven. Voor de zogenaamde decembermoorden, waar hij direct verantwoordelijk voor was, is hij nooit gestraft Zijn partij, de Nationale Democratische Partij, neemt in de Surinaam se politieke verhoudingen een centrale plaats in. Sinds vorig jaar levert zij de president van het land en maakt zij deel uft van het kabinet.

Vandaar ook dat Bouterse een paar maanden geleden door de Surinaamse regering benoemd werd tot adviseur van staat Dat werd algemeen gezien als een poging zijn internationale status te verhogen en hem aan de greep van de Nederlandse justitie te onttrekken.

Het is dan ook volstrekt duidelijk dat Suriname om juridische en politieke redenen geen gehoor zal geven aan het opsporingsverzoek van Interpol. Ook bij bezoeken aan Midden- en Zuid-Amerika (vfaar vrij veel politici betrokken zijn bij de drugshandel) loopt Bouterse weinig gevaar om opgepakt te worden. Buiten die regio kan hij zich vooriopig maar beter niet begeven.

Met dit alles is de internationale status van Suriname verder gezakt Een land waar een drugshandelaar (of iemand die daar serieus van verdacht wordt) officieel fungeert als adviseur van sTaat dat kan nooit veel zijn. Van zulke adviseurs is weinig positiefs te verwachten.

Dat Bouterse desondanks in eigen land de steun heeft van belangrijke delen van de bevolking is tevens een aanklacht tegen het Surinaamse politieke stelsel. Kennelijk hebben de andere partijen de kiezers geen aantrekkelijk en betrouwbaar alternatief kunnen bieden.

Nederland heeft niet alleen om historische redenen een speciale band met de vroegere kolonie Suriname. Ook de aanwezigheid hiervan grote groepen Surinamers stempelt de relatie met dat land. Vandaar dat de gebeurtenissen in dit kleine Zuid-Amerikaanse land hier toch met extra aandacht worden gevolgd.

In de contacten met Paramaribo zal echter duidelijk gemaakt moeten worden dat ondanks alle speciale banden en ondanks alle begrip voor het feit dat in Suriname als derdewereldland de dingen v/at anders gaan dan bij ons, er grenzen zijn aan hetgeen getolereerd kan worden. Betrokkenheid bij grootschalige drugshandel is en blijft een misdrijf Ook wanneer de staatsadviseur van een voormalige kolonie daarbij betrokken is, kan dat niet geaccepteerd worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Een verdachte als adviseur

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken