Bekijk het origineel

„Vos’ moederbedrijf doet levensgevaarlijk”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Vos’ moederbedrijf doet levensgevaarlijk”

z

2 minuten leestijd

APELDOORN - De Duitse moederonderneming van het Alphense chemiebrijf Vos, Helm AG in Hamburg, houdt zich bezig met mogelijk levensgevaarlijke handelspraktijken. Het bedrijf zou onder meer nat geworden medicamenten als nieuw hebben verkocht, verlopen producten hebben omgepakt en zendingen van valse labels en vrachtdocumenten hebben voorzien.

Deze beschuldigingen uiten ex-werknemers van het bedrijf en zijn al geruime tijd overgenomen door BUKO Pharma-Kampagne, een Duitse organisatie voor internationale gezondheidsvraagstukken. Helm AG, een werelwijde organisatie met vestigingen in 36 landen, levert medicijnen tegen bedenkelijk lage prijzen, waarschuwt BUKO. Helm en dochteronderneming Vos raakten in opspraak door de doorverkoop van vergiftigde glycerine, waardoor zeker zestig kinderen in Haïti het leven verloren.

Het glycerineschandaal onderstreept de noodzaak van strengere regels voor export van grondstoffen die zijn bestemd voor farmaceutische producten, zegt stichting Wemos, de Nederlandse zusterorganisatie van BUKO. Nederland zou daarin internationaal het voortouw moeten nemen door die strengere regels op het eigen grondgebied toe te passen.

Veilige medicijnen

Wemos wil onder meer bevorderen dat in ontwikkelingslanden veilige, betaalbare en werkzame geneesmiddelen op de markt komen.

„De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) pleit al geruime tijd voor scherpere regelgeving op het gebied van de handel in farmaceutische grondstoffen, net zoals die al langer gelden voor farmaceutische producten”, zegt Wemoswoordvoerster C. Berkhout. „In Europees verband zou Nederland alvast kunnen beginnen met het aanscherpen van de exportregels. Zo zou de overheid bedrijven kunnen verbieden grondstoffen te exporteren naar ontwikkelingslanden als die in Europa niet mogen worden gebruikt”.

Massale sterfgevallen

De WHO wees in 1993 al op eerdere massale sterfgevallen door gebruik van onzuivere glycerine. Het chemiebedrijf Vos heeft met die gegevens weinig gedaan, ondanks een analyserapport van het laboratorium SGS uit Dordrecht dat aantoonde dat de glycerine met bestemming Haïti slechts voor 53,9 procent zuiver was.

„Dat zou ons niet zijn overkomen. Wij zouden de lading hebben teruggestuurd naar de leverancier”, zegt een woordvoerster van de stichting International Dispensary Assistance (IDA) in Amsterdam. Deze ideële organisatie werkt onder meer in opdracht van Artsen zonder Grenzen en analyseert partijen grondstoffen voor medicinale en farmaceutische doeleinden. Ook IDA pleit voor scherpere internationale exportregels voor de grondstoffenhandel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

„Vos’ moederbedrijf doet levensgevaarlijk”

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken