Bekijk het origineel

Bouterse: Dit lap ik aan m’n laars

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bouterse: Dit lap ik aan m’n laars

„Suriname zal arrestatiebevel rationeel behandelen”

3 minuten leestijd

AMSTERDAM - „Wij zijn een rationeel volk en zullen daarom ook deze situatie op een rationele manier behandelen”. Dit zei Wydenbosch vanmorgen bij zijn vertrek naar Paramaribo, in een verwijzing naar alle commotie rondom het internationale opsporingsbevel tegen ex-legerleider Boufcserse.

Wijdenbosch gaf verder te kennen dat de relatie tussen zijn land en Nederland moet blijven bestaan. De president had gisteravond nog telefonisch contact met de Nederlandse minister van buitenlandse zaken Van Mierlo, die momenteel in Afrika verblijft. „Het was een goed gesprek tussen autoriteiten onderling. Het was goed dat het contact er was”, aldus Wijdenbosch’ woordvoerder Breeveld.

Deze zei verder dat zijn regering niet direct stappen zal ondernemen in de huidige situatie. „Wij wachten rus e tig af’. Breeveld kon niet zeggen of het voorgenomen bezoek van Nederlandse parlementariërs aan Paramaribo, dit najaar, gewoon doorgaat.

President Wijdenbosch van Suriname werd gisteren in verlegenheid gebracht nadat in de media bekend was geworden dat er via Interpol een internationaal arrestatiebevel tegen Bouterse loopt. Deze zei zelf dat hij het opsporingsbevel „aan de bekende laars lapt”. Suriname levert overigens op basis van zijn grondwet zelf geen staatsburgers uit.

Niet op de hoogte

De president zei officieel niet door de Nederlandse regering op de hoogte te zijn gebracht van het opsporingsbevel. Het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag spreekt dat tegen. Volgens een woordvoerder is Suriname al maanden geleden ingelicht.

De bekendmaking van het opsporingsbevel tegen Bouterse leek gisteren nog veel bij de Surinaamse regering te hebben losgemaakt. Wijdenbosch kwam na het bekend worden van het nieuws gisteren spoorslags terug uit België voor een anderhalf uur durend spoedoverleg met de Surinaamse ambassadeur in Den Haag, Azimullah. Daarna spoedde hij zich naar het Okurahotel in Amsterdam, waar hij zou overleggen met Nederlandse ondernemers.

Rob Wijngaarde, broer van een van de slachtoffers van de decembermoorden in 1982, is blij met het arrestatiebevel tegen Bouterse, al heeft Nederland daar volgens hem onder druk van de VS om gevraagd.

Bouterse ontkent elke betrokkenheid bij drugshandel. De hoogste baas van het OM, mr. A. Docters van Leeuwen, verklaarde in april echter dat in het gerechtelijk vooronderzoek een aantal „zeer belastende verklaringen” tegen Bouterse is afgelegd. De exacte verdenking tegen Desi Bouterse, „betrokkenheid bij handel in drugs”, blijft vaag. Dit zou betekenen dat Bouterse op dit moment niet wordt yerdacht van deelname (dan wel leidinggeven) aan een criminele organisatie en dat het gerechtelijk vooronderzoek zich concentreert op overtreding van de Opiumwet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bouterse: Dit lap ik aan m’n laars

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken