Bekijk het origineel

Maschadöv benadrukt soevereiniteit Grozni

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Maschadöv benadrukt soevereiniteit Grozni

Tsjetsjenië voert eigen paspoorten in

2 minuten leestijd

GROZNI (AP) - De Tsjetsjeense president Asian Maschadöv heeft gezd dat zyn repubfiek ter versterking van de onafhankeiykheid eigen paspoorten en nuiiimerborden zal ‘invoeren en een ambassade in Moskou zal openen.

De stappen die de Tsjetsjeense president dinsdagavond aankondigde in een televisierede, hebben tot doel de soevereniteit van de Kaukasische repubhek te onderstrepen aan de vooravond van een gesprek tussen Maschadöv en de Russische president Boris Jeltsin.

De voormalige tegenstanders werken aan een verdrag waarin de verschillen over de politieke status van de republiek worden geregeld. Terwijl het Kremlin vol blijft houden dat Tsjetsjenië nooit formeel losgelaten zal worden, zou een compromis de Tsjetsjenen dezelfde brede autonomie kunnen geven als degene die de olierijke Russische republiek- Tatarstan is toegekend.

In zijn toespraak benadrukte Maschadöv het belang van het gebruik van het Tsjetsjeens en zei dat de overheid dat moet invoeren als officiële taal. Ook zei hij te willen komen tot een afslui tende overeenkomst met Rusland. „De relaties tussen Rusland en Tsjetsenië moeten gebaseerd zijn op een omvattend bilateraal verdrag en wij zullen een ontwerp aan Rusland voorleggen”, aldus Maschadöv.

Nieuwe feestdag

De Russische minister voor nationaliteiten, Wjatsjeslav Michailov, zei gisteren dat niet overhaast op de opmerkingen van Maschadöv gereageerd moet worden, zo meldde het persbureau Interfax. Een belangrijk obstakel voor goede relaties tussen de landen is de kwestie van herstelbetalingen. Maschadöv houdt vol dat Rusland moet betalen voor de zware schade die is aangericht tijdens de oorlog van 1994-1996. Mowladi Oedoegov, de eerste Tsjetsjeense premier, zei op de televisie dat voor herstel van de Tsjetsjeense economie en voor sociale uitgaven 260 miljard dollar nodig is, zo meldde Interfax. De Tsjetsjeense regering maakte ook bekend dat AUa Doedajeva, de weduwe van opstandelingenleider Dzjochar Doedajev, is aangesteld als presidentiële afgevaardigde- voor speciale missies. Doedajev kwam in april 1996 om bij een Russische aanval.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Maschadöv benadrukt soevereiniteit Grozni

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken