Bekijk het origineel

Winst Hoogovens 40 procent hoger

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Winst Hoogovens 40 procent hoger

Vooruitzichten voor heel 1997 positief

3 minuten leestijd

VELSEN - Ho(oveiis heeft in de eerste helft van dit jaar goed geboerd. De winst is met 40 procent gestegen tot 194 miljoen gulden. Het aluminiumen staalconcern heeft geprofiteerd van een hogere afzet en gunstige wisselkoersen. De laatste hadden voor Ho(ovens een positief effect van enkele tientallen miljoenen guldens.

Bestuursvoorzitter ir. M. C. van Veen toonde zich gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers tevreden. De markten ontwikkelen zich gunstig voor Hoogovens. Het concern profiteert van de economische groei in Europa. Hierdoor ontstaat er meer vraag naar staal en aluminium. De grotere vraag heeft zich in het eerste halfjaar nog niet vertaald in hogere prijzen. In het komende semester zal de prijs aantrekken.

Deze voorziene prijsstijging geeft Van Veen aanleiding om een verbetering van de winst over geheel 1997 met 20 tot 30 procent te verwachten. Van Veen schat in dat Hoogovens aan de bovenkant van deze grens uit zal komen. Hoewel de hogere dollar hogere opbrengsten tot gevolg heeft, betekent het voor Hoogovens ook hogere in- koopprijzen. Over de afgelopen zes maanden was er niettemin een positief effect van enkele tientallen miljoenen guldens.

De beurs was niet enthousiast over de cijfers. De beleggers hadden meer verwacht. De koers kelderde op enig moment zelfs met 6 gulden. Uiteindelijk sloot het aandeel Hoogovens 3,20 gulden lager op 132,80 gulden.

De hogere winst komt vooral voor rekening van de staaldivisie. Dit onderdeel droeg 275 miljoen gulden bij aan het bedrijfsresultaat van 269 miljoen. De aluminiumsector noteerde een bedrijfsresultaat van 38 miljoen gulden. Hoogovens Technical Services dook voor 4 miljoen gulden in de min, terwijl op de overige activiteiten een verlies van 40 miljoen gulden is geleden.

Rendement

Het rendement van de staaldivisie voldoet met 12,5 procent precies aan de door Hoogovens gestelde eis. De staaldivisie zit daar met een rendement van 6 procent op het geïnvesteerd vermogen ruim onder. Binnen de divisies zijn er ook business units die niet aan de rendementseis van 12,5 procent voldoen.

Bij de staaldivisie is dat onder meer Hoogovens-Boël. Op dit begin dit jaar overgenomen Belgische staalbedrijf heeft Hoogovens een verlies van 6 miljoen gulden geleden. Van Veen wil niet zeggen wanneer Hoogovens-Boël positief zal bijdragen aan de winst van zijn onderneming. Wel wordt er volgens Van Veen hard aan gewerkt om het resultaat te verbeteren. De productie wordt op een hoger peil gebracht en in de kosten is Hoogovens aan het snijden.

De omzet van de onderneming steeg door de grotere vraag met 19 procent tot 4,495 miljard gulden. Van deze toename dankt Hoogovens 10 procent aan de nieuwe aanwinsten Hille & Muller en Hoogovens-Boël. De winst per aandeel ging van 4,08 naar 5,74 gulden. Het eigen vermogen nam met 372 miljoen gulden toe tot 3,475 miljard gulden.

Eindproducten

Hoogovens is zich de laatste jaren steeds meer gaan toeleggen op de fabricage van eindproducten. Deze hebben een hogere toegevoegde waarde. Het staalbedrijf is wat de platte producten betreft een inkoper van staalplakken geworden. De productie van platte producten bestaat na de joint venture met Boel voor 100 procent uit eindproducten. Bij de lange producten ligt dit percentage op 93 procent. Wat de knuppels betreft die hiervoor nodig zijn, is Hoogovens nog steeds toeleverancier voor de fabricage van het eindproduct.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Winst Hoogovens 40 procent hoger

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken