Bekijk het origineel

Balkan-overleg levert weinig concreets op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Balkan-overleg levert weinig concreets op

„Moslim-Kroatische federatie hernieuwen”

3 minuten leestijd

SPLFT (AP) - De Kroatisdïe president Fraiüo Tudjman en Alija Izetbovic, president van het Bosnisdie presidium, hebben gisteren in een gezamenlijke verldaring beloofd hun inspanningen te veidubbelen om de drie jaar oude federatie van Kroaten en moslims nieuw leven in te blazea De federatie, die niet echt van de grond wil komen, heeft de heUt van het grondgebied van Bosnië in handen en vormt de tenhanger van de Bosnisch-Serviidie Republiek Sipska.

Beide Balkan-leiders waren met vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap, onder wie de Amerikaan Richard Holbrooke, bijeengekomen in de Kroatische havenstad Split. Hun eerste ontmoeting leverde geen concrete resultaten op, maar wel veel toezeggingen en beginselverklaringen. Tudjman en Izetbegovic stemmen in met het opzetten van gezamenlijke werkgroepen voor kwesties als de terugkeer van vluchteUngen en economische samenwerking.

Zij bevestigen daarnaast dat zij het Dayton-vredesakkoord uit 1995 zullen nakomen: dat wil zeggen dat zij zullen meewerken aan het opzetten en functioneren van democratische instellingen in Bosnië-Herzegovina, dat een integraal onderdeel moet gaan vormen van de Balkan. Bovenal bevestigen zij de integriteit, soevereiniteit en politieke onafhankelijkheid van Bosnië-Herzegovina.

De bijeenkomst kwam tot stand nadruk van Washington, dat ernaar streeft het vredesakkoord van Dayton ten uitvoer gebracht te krijgen voordat de Amerikaanse’ eenheden in de SFORvredesmacht in het voorjaar van 1998 vertrekken. Holbrooke, de architect van het in 1995 gesloten akkoord, was samen met Robert Gélbard, de speciale Amerikaanse gezant voor het voormalige Joegoslavië, naar Split gekomen om aan te dringen op vooruitgang. De Amerikaanse ambassadeur in Kroatië, Peter Galbraith, zei vooraf dat duidelijk is gemaakt dat de internationale gemeenschap niet uitziet naar „papieren toezeggingen”. Hij voegde hieraan toe: „Wij willen actie”.

Ongeduld

Algemeen wordt aangenomen dat de regering in Zagreb, die de Bosnische Kroaten steunde in de strijd, er eigenlijk op uit is het door Kroaten beheerde deel van Bosnië bij Kroatië zelf te voegen. Galbraith zei dan ook vooraf dat van Zagreb wordt verwacht „dat het zijn erkenning van de soevereiniteit van Bosnia-Herzegovina bevestigt”. Kroatië staat onder toenemende internationale druk om de Bosnische Kroaten ertoe te bewegen zich te houden aan het Dayton-akkoord, waarin onder meer staat dat alle partijen wegens oorlogsmisdaden aangeklaagde personen moeten overdragen en samen moeten werken in het gezamelijke bestuur van Bosnië. De Wereldbaiik en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben leningen aan het land opgeschort.

„Ons ongeduld over het alleen krijgen van papieren toezeggingen en geen actie wordt natuurlijk weerspiegeld in de positie die wij samen met onze bondgenoten en de internationale financiële instellingen hebben ingenomen”, zei Galbraith. „Wij hebben vele punten waarop wij druk kunnen uitoefenen op landen en entiteiten waarvan wij.het gevoel hebben dat zij ‘Dayton’ niet uitvoeren”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Balkan-overleg levert weinig concreets op

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken