Bekijk het origineel

Jeltsin benadrukt band kerk en staat

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Jeltsin benadrukt band kerk en staat

Godsdienstwet zorgde voor koelere relatie

2 minuten leestijd

MOSKOU - De Russische president Jeltsin heeft gisteren verzekerd dat „geen enkel otetakeF’ de staat en de Russisch-Orthodoxe Keri van elkaar kan schdden.

Jeltsin zei dat tijdens de inwijding van een kapel in het centrum van Moskou. Ook de Russisch-orthodoxe patriarch Aleksej II woonde de plechtigheid bij.

„Een vruchtbare samenwerking tussen de staat en de Russisch-Orthodoxe Kerk zal zich voor het welzijn van Rusland verder ontwikkelen”, verklaarde Jeltsin. Eind juni had hij tot grote teleurstelling van de Russisch-Orthodoxe Kerk een omstreden godsdienstwet afgewezen. Aleksej II had na Jeltsins veto gewaarschuwd voor toenemende spanningen tussen de regering en een groot deel van de bevol king.

Jeltsin kondigde aan dat een speciale commissie zich binnenkort gaat buigen over de tekst van het wetsvoorstel. De gedeelten die in strijd zijn met de Russische grondwet worden verwijderd. „Daarna moet de wet worden aangenomen”, zei de president. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de kerk, de Doema (Tweede Kamer), het presidentieel bestuur en de regering.

Protest

De eerste versie van de godsdienstwet heeft bij christelijke en mensenrechtenorganisaties in üet Westen voor een storm van protest gezorgd. Dr. Gerd Strieker van het Zwitserse instituut Glaube in der 2. Welt stelde vorige week in deze krant dat de wetstekst zichzelf vaak tegenspreekt en niet nauwkeurig is geformuleerd. Hierdoor zou deze de autoriteiten kans geven op willekeurige wijze om te gaan met vooral jonge religieuze groeperingen. Nadrukkelijk stelt dr. Strieker echter dat geloofsgemeenschappen die al langer dan vijftien jaar in Rusland werken, niets hebben te vrezen.

De Russisch-Orthodoxe Kerk ziet de wet als steun in de rug bij haar strijd tegen kerken en sekten uit het buitenland die zending bedrijven onder orthodoxen. Volgens Jeltsin minacht de huidige tekst echter de grondwettelijke garantie van gelijkheid voor alle godsdiensten.

In september beoordeelt het parlement het gewijzigde wetsvoorstel opnieuw. Om Jeltsins veto ongedaan te maken is in de Doema en de Federatieraad een tweederde meerderheid nodig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Jeltsin benadrukt band kerk en staat

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken