Bekijk het origineel

Warmte bedreigt Veluwse plassen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Warmte bedreigt Veluwse plassen

2 minuten leestijd

NUNSPEET/HARDERWIJK - De GGD Noordwest-Veluwe verwacht dat zich binnenkort de eerste gezondheidsklachten in verband met recreatie in oppervlaktewater voordoen. Als de warmte aanhoudt, wordt de kans op schadelijke bacteriën en virussen in het water aanzienlijk groter.

Momenteel is de toestand van de Noordveluwse plassen, waaronder het Veluwemeer en de Nunspeetse Zandenplas, nog zo goed dat er veilig in gezwommen kan worden. Dat maakte A. G. Kraaijeveld, arts bij de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Noordwest-Veluwe in Harderwijk, gisteren bekend. „Als huisartsen patiënten op bezoek krijgen met bacteriële infecties of virussen die zij in een plas in deze regio hebben opgelopen, geven zij die klachten direct aan de GGD door. Mede doordat het deze zomer lang koud is geweest, zijn er nog geen ziektegevallen gemeld. Indien de warmte aanhoudt, zullen de meldingen wel binnendruppelen en gaan we over tot actieve waarschuwing “, aldus Kraaijeveld.

Warm oppervlaktewater zonder stroming, zoals in meren en zandafgravingen bij hoge zomerse temperaturen, stimuleert de groei van algen. Algengroei verslechtert de waterkwaliteit, waardoor bacteriën en virussen ruim baan krijgen. In dergelijke plassen maken zwemmers bovendien kans op onderlinge besmetting, vooral op drukke dagen. Daarnaast komen ook veel bacteriën in het open water terecht via lozingen van rioolwater en dierlijke mest.

De meest voorkomende ziekten als gevolg van contact met bedorven oppervltewater zijn oorontsteking en maag- en darmstoomissen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Warmte bedreigt Veluwse plassen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken