Bekijk het origineel

Sluipweg naar het occulte

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Sluipweg naar het occulte

2 minuten leestijd

Dat vriendschap belangrijk is, zal niemand ontkennen. De gevolgen van verkeerde vrienden zijn misschien niet altijd even duidelijk. In “Marjelles Vlucht” echter wel. Een 15-jarig meisje doet bij haar buurmeisje mee aan occulte spelletjes en ontvlucht uiteindelijk het ouderlijk huis.

Marjelle voelt zich eenzaam. Haar hartsvriendin is namelijk verhuisd. Het gevolg is dat ze meer met haar buurmeisje Judith optrekt. Die is onder andere een liefhebber van het zogenoemde glaasje draaien. Soms sluipt Jolanda ’ s avonds laat het huis uit om nog naar het buurhuis te gaan.

Meer en meer raakt Marjelle, die van huis uit een christelijke opvoeding heeft meegekregen, in de ban van de duivel. Het occulte wordt haar leefwereld. Haar vader ‘pakt haar niet tactisch aan zodra hij hoort waar zij zich mee inlaat. Het gevolg is dat de 15-jarige de benen neemt.

De lezer haalt opgelucht adem als de jeugdige hoofdpersoon zich ontworstelt aan de dwang van de vrouw met wie zij op een boot meevaart. Het moment van verzoening tussen vader en dochter is ontroerend. „Het spijt me meer dan ik kan zeggen dat ik mijn woede niet heb ingehouden", zegt vader. „Ik hoop dat u mij alles wil vergeven", zegt Marjelle.

Ineke Baron-Janssen laat duidelijk zien hoe machtig de duivel is, maar ook hoeveel machtiger God is. Marjelle kan niet meer zonder Hem. In een afscheidsbrief aan haar vriendje, dat ze bij Judith heeft leren kennen, schrijft ze: „Geef God een plaats in je leven, Chiel. Je zuh merken dat je dan veel gelukkiger wordt".

Het boek zal jeugdigen zeker boeien. Het is jammer dat het in één ruk uit is. Van mij had Ineke Baron er een dikke pil van mogen maken.

N.a.v. “Marjelles Vlucht”, door Ineke Baron-Janssen; uitg. De Vuurbaak Barneveld, 1997; ISBN 90 5560 086 5; 84 blz.; ƒ 17,90.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Sluipweg naar het occulte

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken