Bekijk het origineel

Hypotheken op grote schaal overgesloten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hypotheken op grote schaal overgesloten

1 minuut leestijd

VOORBURG (ANP) - Particulieren maken massaal gebruik van de mogelijkheid hun hypotheek tegen een lagere rente over te sluiten naar een nieuwe hypotheek. Van alle nieuw ingeschreven hypotheken die het eerste halfjaar werden afgestoten, was 40 procent een oversluiting.

In totaal werden in de eerste zes maanden van dit jaar 258.000 nieuwe woninghypotheken verstrekt. Een stijging van bijna 16 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, die volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) volledig voor rekening van het aantal oversluitingen komt. Er werden 110.000 hypotheken omgezet tegen nieuwe voorwaarden. Dat is een toename van 53 procent.

De totale hypotheekschuld nam in het eerste halfjaar toe met 29 miljard tot 398 miljard gulden. Het gemiddeld bedrag per nieuwe woninghypotheek bedraagt 188.000 gulden. Dat is een stijging met 13 procent. De gemiddelde verkoopprijs van een woning bedroeg 284.000 gulden. Vijf van de zes eigen woningen zijn met aen hypotheek belast.

Er werd de afgelopen zes maanden een vijfde minder gespaard dan een jaar geleden. Het totale spaartegoed bedroeg eind juni 255 miljard gulden. Dat is gemiddeld ruim 38.000 gulden per huishoudeii. De terugloop bij het sparen hangt volgens het CBS samen met de toename bij beleggingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Hypotheken op grote schaal overgesloten

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken