Bekijk het origineel

Kfar Shauls gedaanteverandering

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kfar Shauls gedaanteverandering

Nieuwe unit van Jeruzalems psychiatrisch ziekenhuis geopend

5 minuten leestijd

JERUZALEM - Het psychiatrisch ziekenhuis Kfar Shaul in Jeruzalem was in 1979 niet meer dan een bewaarplaats waar ongeveer vierhonderd slachtoffers van de holocaust onderdak vonden onder erbarmelijke omstandigheden. Nu, ruim vijftien jaar later, is Kfar Shaul uitgegroeid tot een volwaardig, allround psychiatrisch ziekenhuis. In aanwezigheid van vele genodden vond gisteren de feestelijke opening van een nieuwe unit plaats.

Verschillende paviljoens -een complex voormaUge huizen van een Arabisch dorp- ondergingen in de loop der jaren een grondige renovatie en er werden twee nieuwe psychogeriatrische afdelingen gebouwd. De renovatie kon plaatsvinden dankzij grootscheepse financiële steun uit Nederland en door de inzet van enkele honderden vrijwilligers. Met de laatste financiële actie, gevoerd door het Reformatorisch Dagblad, kan het renovatieproject binnen twee jaar worden voltooid.

Door de ontwikkelingen in de psychiatrie binnen Kfar Shaul in het bijzonder en in Israël in het algemeen, rees zelfs de vraag of Kfar Shaul binnen de ruimte die tot zijn beschikking staat, in de toekomst wel aan alle be hoefte kan voldoen. Uitbreiding naar buiten stuit op verzet van de bewoners van een grote orthodox-joodse nieuwbouwwijk in de directe omgeving van Kfar Shaul. Een combinatie werd daarom al aangegaan met een tweede psychiatrisch ziekenhuis in Jeruzalem, Etanim. Recent beschikte de minister van gezondheid definitief dat in deze structuur de psychiatrische zorg in Jeruzalem in de toekomst verder wordt gerealiseerd.

Sprong

Gisteren maakte Kfar Shaul opnieuw een sprong vooruit. Een nieuwe afdeling werd geopend, waarin wetenschappelijke research op het terrein van de psychiatrie zal worden verricht. De verantwoordelijkheid hiervoor is gedelegeerd aan het zogeheten Falk-instituut, dat onder andere onderzoek doet naar de psychische gevolgen van immigratie (uit Rusland en Ethiopië). Ongetwijfeld zal de combinatie van praktijk en research een nieuwe fase inluiden voor Kfar Shaul. Het instituut zal enerzijds binnen Kfar Shaul een rijke bron hebben om uit te putten voor haar onderzoek, anderzijds zullen nieuwe inzichten op het terrein van de psychiatrie de praktijk van de behandeling ten goede kunnen komen.

Met grote dankbaarheid mag nu reeds worden geconstateerd dat velen die ooit zonder enig perspectief in Kfar Shaul een plek hadden, nu weer een plaats hebben gekregen in de samenleving. Men spreekt van wonderen die hebben plaatsgehad. Met voortvarend heid wordt nu ook gewerkt aan de realisering van een hostel in de stad, waar patiënten worden geplaatst of van tijd tot tijd komen, die hun plaats weer zullen kunnen innemen in de samenleving; een overgangssituatie tussen ziekenhuis en samenleving. De Stichting Werkgroep Kfar Shaul in Nederland beraadt zich op medewerking aan dit project wanneer het project Kfar Shaul als zodanig voltooid zal zijn.

Opening

In aanwezigheid van vele genodigden vond de feestelijke opening van de nieuwe unit plaats. Het woord werd gevoerd door dr. Jakov Lemer, de huidige directeur van Kfar Shaul, door de locoburgemeester van Jeruzalem, mevrouw Yehudith Huebner, door de heer Frans Bijvoet, de tweede man van de Nederlandse ambassade, door prof. dr. Baruch Polak, jarenlang bijzonder hoogleraar in Delft en nu voorzitter van de Associatie van Vrienden van Kfar Shaul in Israël, door ondergetekende als voorzitter van de Nederlandse werkgroep en door de minister van gezondheid, Joshua Matza.

In alle toespraken kwam grote waardering uit voor het werk van de vrijwilhgers, die, onder leiding van Jan van der Niet, hun krachten aan de opbouw van het ziekenhuis hadden gegeven; de een drie maanden, dé ander een half jaar, sommigen nog langer. De minister had zelf al eerder de vrijwilligers aan het werk gezien, onder andere drie vrouwelijke vrijwilligers bij de cement molen. Hij toonde zich onder de indruk van de geest die hierachter stak. Het deed hem denken aan de tijd van de pioniers na de vestiging van de staat Israël. Israël zelf mocht daarvan, zei hij, vandaag wel weer wat meer hebben. Hij zegde zijn persoonlijke inzet toe bij de verdere voortgang van het project. Mevrouw Huebner was dertig jaar geleden al getroffen door de nauwe banden tussen Nederland en Israël. Bij dit project gaat het om meer dan geld.

Uniek

Een vertegenwoordiger van het Falkinstituut, dat nu met vijf medewerkers in Kfar Shaul is ondergebracht, was van oordeel dat de research van het instituut van internationale betekenis zal zijn, niet alleen inzake psychische problematiek bij immigratie, maar, in verband daarmee, ook voor de psychiatrie in het algemeen. Professor PoM noemde het project uniek, omdat er sprake was van een directe betrokkenheid van vrienden in Nederland op een concreet project, met merkbare gevolgen voor het welzijn van mensen, de patiënten van Kfar Shaul.

Hoogtijdag

Ondergetekende memoreerde de moeilijkheden die er geweest zijn, die de voortgang van het project enige tijd stagneerden. Nu de minister van gezondheid definitief een knoop heeft doorgehakt, is er sprake van een nieuwe impuls. „De situatie leek hopeloos, maar was niet ernstig". Achter het project stak liefde en overtuiging. Dat kan een stootje velen. De verwachting werd uitgesproken dat, ook nadat het project zal zijn voltooid, de betrokkenheid van velen in Nederland zal blijven. Een relatie die de jaren door is gegroeid, houdt niet op bij het leggen van een laatste steen of het voltooien van het laatste gebouw. Met betrekking tot het wetenschappelijk werk werd herinnerd aan het Spreukenboek, waarin de rechte wetenschap in verband wordt gebracht met wijsheid, maar ook met de vreze des Heeren (Spreuken 9). En aan 1 Korinthe 13:2: „Al ware het dat ik de gave der profetie had, en wist al de verborgenheden en al de wetenschap; en al ware het, dat ik het geloof had, zodat ik bergen verzette, en de liefde niet had, zo ware ik niets". In die gesteldheid zal het researchwerk vruchtbaar kunnen zijn voor patiënten maar ook voor werkers in de gezondheidszorg zelf. „

Kfar Shaul beleefde een hoogtijdag. De vele vrienden in Nederland mogen weten dat mede door hun steun, Kfar Shaul onherkenbaar is veranderd. Betrokkenheid is meer dan geld. Maar er mag ook grote dank zijn voor de vele grote en kleine gaven, die onder de zegen des Heeren realisering van dit prachtige project mogelijk maakten.

Een plaatje van buiten, kwaliteit van binnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Kfar Shauls gedaanteverandering

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken